Burgery domowe, z czym tylko zechcesz
Bardzo lubimy w domu przyrządzać burgery, z różnymi dodatkami, niekoniecznie w bułce. Jest to taki trochę zniesławiony przysmak, przez wszechobecne fastfoody, a można w domu zaserwować sobie zdrowe i smaczne cudo. Wystarczy kupić świeżo zmielone mięso, u mnie jest to wołowina, z pewnością najlepsza do tego dania. Sekret tkwi w dodatkach, wysmażeniu i akcencie ulubionego sosu, nawet jeśli jest nim keczup :P Oczywiście fajnie zrobić do burgerów jakiś sos pomidorowy, barbecue lub tysiąca wysp. Za mną chodzi ostatnio salsa z pomidorów albo niezawodne guacamole z awokado.
Składniki (3 sztuki):
300g mielonego mięsa wołowego
cebulka dymka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka sosu sojowego
2 suszone pomidory
1 łyżka oliwy
2 łyżki wody
i ew. pół łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
Cebulkę, czosnek i pomidory drobno posiekać. Wymieszać wszystkie składniki, uformować 3 średnie burgery. Patelnię, najlepiej grillową, posmarować cienko oliwą i smażyć mięso z obu stron po 4-5 min, aż będzie wysmażone, ale soczyste w środku.
- U mnie podane z kaszą gryczaną i marchewką duszoną z mleczkiem kokosowym.
- Podawać najlepiej z jakimś sosikiem, może być też z bułką, czy pieczonymi ziemniakami.
No rzeczywiście niewątpliwie fast :D Przy czym tutaj nie ma to już tak negatywnego zabarwienia jak w tym dwuwyrazowym sformułowaniu ;)
OdpowiedzUsuńDomowe najlepsze :)
OdpowiedzUsuńu mnie w domu też się uwielbia burgery bez bułki, ale wegetariańskie. często do gorących warzyw, albo ziemniaczków, albo surówek. nie mniej jednak mięsne również dobrze się sprawdzają. :)
OdpowiedzUsuńChodzi za mną taki burger, raz w bułce, ale teraz patrze na takie wydanie i bardzo mi się podoba! Wygląda przepysznie, chyba zrobię na dniach :)
OdpowiedzUsuń