TRYB JASNY/CIEMNY

Sałatka z szynką parmeńską


Miałam okazję ostatnio spróbować i mieć na własność kawałek oryginalnej, podsuszanej, włoskiej szynki parmeńskiej. Jest delikatna, bogato aromatyczna i nie ciągnie się tak, jak ta podrabiana w sklepach, tylko jest cieniutka i niemal rozpływa się w ustach. Raz na jakiś czas warto poszukać takiej prawdziwej, z lepszych źródeł. Często serwowana do sałatek, na grzanki, czy przystawkę, gra pierwsze skrzypce, nawet wśród najlepszych dodatków. Czyli jakość mówi sama za siebie. Sałatka jest oryginalna i regionalna, spotkałam się z podobną we włoskiej restauracji, podawana jest też z dodatkiem mozzarelli i sosu balsamicznego. Właściwe to moja ulubiona sałatka.



Składniki:
parę listków sałaty rzymskiej
3 plastry szynki parmeńskiej
1/4 awokado
1/2 pomidora
2 suszone pomidory
oliwa
starty ser na wierzch, najlepiej twardy typu parmezan

Grzanki czosnkowe:
Kawałek chleba natrzeć przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, posmarować oliwą z każdej strony i podpiec na patelni, też z każdej strony.




Komentarze

  1. sałatki są niezastąpionym posiłkiem.można je robić na tyle sposobów, że głowa mała! pyszna jest Twoja propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pyszna..:) I do tego moj ulubiony chlebek xxx

    OdpowiedzUsuń
  3. aż chce się chwycić za ten widelec na zdjęciu;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku