Makaron z anchois polej oliwą truflową
A koniecznie polecam Wam oliwę truflową, delikatnie polany nią wierzch nabiera niesamowitego aromatu, raz kupiona butelka wystarcza na naprawdę długo, chyba, że ją tak polubicie, że zaczniecie lać do wszystkiego -,-
Składniki, 5-6 porcji:
250g ugotowanego makaronu świderki (z pszenicy durum/razowy)
300-400g świeżego szpinaku
3-4 ząbki czosnku
10-14 brukselek, lepiej mniejsze
1 słoiczek anchois, filecików z sardeli (ok. 10 sztuk)
2 łyżki kaparów
6 suszonych pomidorów
oliwa
sól
Do podania:
oliwa truflowa
starty parmezan
Przy dostępności można się pokusić o gotowane szparagi.
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić szpinak i dusić parę minut do miękkości. Dodać ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte.
Brukselkę umyć i odciąć twarde końce. Wsypać na patelnię, podlać wodą na dnie, posypać solą, przykryć i dusić do zmięknięcia. Następnie polać oliwą, można jeszcze dosolić, przykryć i chwilę przypiec. Może być nawet bardzo zrumieniona, taka jest lepsza.
Pomidory pokroić na paseczki, a fileciki anchois na grube kawałki. Do patelni ze szpinakiem dodać brukselkę, pomidory, anchois, kapary i makaron. Wszystko dokładnie wymieszać.
Kocham szparagi, koniecznie się muszę po nie wybrać ;)
OdpowiedzUsuńkolejny świetny pomysł na danie! tym bardziej mam ochotę spróbować, gdyż nie miałam okazji jeszcze jeść kaparów czy też anchois. w każdym razie jestem pewna, że musi bardzo dobrze to razem smakować!
OdpowiedzUsuńMyślę, że to dobra okazja na pierwszy raz :D
Usuńfantastyczne :) dzisiaj planuję makaron na kolację i mam inspirację na zawołanie :)
OdpowiedzUsuńNo proszę, jak znalazł :))
Usuń