Sałatka z gruszką, żurawiną i kozim serem
Ta sałatka już zawsze będzie mi się dobrze kojarzyć. Robiona w przyjemnym gronie na moje urodziny. Spokojna posiadówka, przy blasku świec, niebanalne rozkminy i banalne żarty. Aromatyczna sałatka pochłonięta w parę minut, z czosnkowymi grzankami, przekonajcie się do dodatku gruszki i żurawiny, w tym zestawieniu są obłędne.
Powtarzam już któryś raz i ciągle wspominam ten wieczór.. Dziękuję i zachęcam, może nada się i na Wasze małe świętowanie :)
Składniki (ok. 4 porcje):
roszponka, 2 garści
rukola, 2 garści
1 dojrzała gruszka
1/3 szklanki orzechów włoskich
1 spora garść suszonej żurawiny
100g serka koziego, pleśniowego (w roladzie)
Dressing:
1/2 łyżeczki miodu
3 łyżki oliwy
3 łyżki wody
1/2 łyżeczki musztardy
1 łyżka soku z cytryny
Sałaty umyć, gruszkę obrać, pokroić na cienkie plasterki i połówki. Rozgrzać suchą patelnię, wsypać orzechy i podprażyć przez ok. 4 minuty, potem przesypać do miseczki. serek pokroić na średnie plastry, a je na połówki.
Do dużej miski włożyć sałaty, pokrojoną gruszkę, poukładać ser, posypać orzechami i żurawiną.
W miseczce wymieszać wszystko na dressing i polać sałatkę. Można wszystko razem przemieszać podczas podawania.
Koziego nie jadłam ale identyczną sałatkę miałam okazję próbować z zwykłym camembertem ;)
OdpowiedzUsuńnie mogę się przekonać do koziego serka, chociaż pleśniowej wersji nie jadłam. poza tym sałatka wspaniała, połączenie gruszki, żurawiny i sera (jakiegokolwiek) świetne! :)
OdpowiedzUsuńSer kozi uwielbiam!
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła taką sałatkę! Uwielbiam tego typu 'przekąski' :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, kozi ser i orzechy włoskie, dobre połączenie:)
OdpowiedzUsuńjedna z moich ulubionych sałatek!!! smakuje świetnie i na pewno przyrządzę ją jeszcze nie raz :)
OdpowiedzUsuń