Orkiszowe muffiny jagodowe z czekoladą, limonką i morelą
Są pyszne, mięciutkie i z bogato jakościowym wnętrzem. Wstałam, upiekłam o 8 rano i cały dzień przepełniony był wspomnieniem, sączącego się jagodowego aromatu, z rozgrzanego piekarnika.
Składniki (12-15 sztuk):
2 szklanki mąki orkiszowej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka nasion chia (można zastąpić jajkiem)
1 jajko (można zamienić na 1 łyżkę chia)
1 szklanka mleka, dowolnego
1/4 szklanki oleju kokosowego
4 łyżki miodu, rozpuścić
skórka otarta z 1 limonki + łyżka soku
100g gorzkiej czekolady
1 kopiata szklanka borówek
2 morele
Nasiona chia namoczyć w 4 łyżkach wody i na chwilę odstawić. W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać olej, miód, mleko i jajko, a następnie skórkę i sok z limonki. Dodać namoczone nasiona chia. Wszystko zmiksować na gładką masę. Następnie dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać borówki, żeby nie popękały i nie puściły soku.
Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami lub kawałkami papieru do pieczenia. Nakładać po 2 łyżki ciasta. Na wierzch powciskać kawałki pokrojonych moreli. Piec 25 minut w temp. 180 st. C.
Wyglądają tak apetycznie! *.* Aż nabrałam na nie ochotę, a borówki zawsze świetnie sprawdzają się w wypiekach! :)
OdpowiedzUsuńNieziemsko się prezentują! U mnie w roli głównej czereśnie :>
OdpowiedzUsuńsuper orzeźwiające z tą limonką :) fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńWspaniałe muffinki! ; )
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentują!
Z pewnością miały bardzo bogaty smak :)
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty