TRYB JASNY/CIEMNY

Paleo burger


Już jakiś czas temu usłyszałam o diecie paleo. Nie stosuję jej, jednak zasady jakie ze sobą niesie, są jak dla mnie bardzo zdrowe i właściwie, to powinnam się na takiej diecie znaleźć. Opiera się na odżywianiu ludzi pradawnych, eliminuje się w niej wszystkie produkty pochodzące ze zboża i nabiał, czyli produkty, które są wytworzone przez człowieka. Podstawą odżywiania jest mięso, warzywa, owoce, orzechy, jajka, czyli coś co dało się upolować lub zebrać. Żeby podkreślić wiarygodność jej użytkowania wspomnę, że znajomy mojego brata stosuje ją już około 2 lata i świetnie się czuje, schudł nawet 20 kg. A chyba o świetne samopoczucie i brak problemów ze zdrowiem nam chodzi. 



Jednak wiadomo, ciężko odzwyczaić się od wszystkich produktów zbożowych, bo to i chleb, kasze, ryż, tortille, naleśniki, gofry, makarony, więc duuużo potraw idzie w odstawkę. Ale...
Czasem fajnie dla odmiany zjeść sobie obiad bez węglowodanowego dodatku, a takim pożywnym typem okazał się hamburger. Bardzo, bardzo udane połączenie !!! Proste, kolorowe jedzenie i szansa na spędzenie ciekawie czasu w kuchni, wśród różnych tekstur, aromatów i zabawy z dodatkami. Polecam, róbcie i dajcie znać jak smakowało :)

inspiracja z paleo cupboard

Składniki (4 porcje):
300g mielonego mięsa wołowego
1 łyżka sosu sojowego
pół czerwonej cebuli
2 suszone pomidory
1 płaska łyżka musztardy
1 łyżka oleju
2 łyżki wody
sól, pieprz

Chrupiące ziemniaczki:
1 średni ziemniak
olej

Dodatki:
pół miękkiego awokado
sól, pieprz
plasterki czerwonej cebuli
plasterki pomidora
nie paleo - plastry podpieczonego oscypka
keczup, majonez


Mięso wymieszać w dużej misce z posiekaną drobno czerwoną cebulą i suszonymi pomidorami. Dodać sos sojowy, musztardę, olej, wodę, i doprawić.
Ziemniaka obrać, zrobić z niego paseczki nożykiem do obierania warzyw. Rozgrzać patelnię z warstwą oleju i smażyć ziemniaczki w dwóch porcjach po ok. 2 minuty. Osączać na ręczniku papierowym.
Mięso podzielić na 4 części. Rozgrzać patelnię grillową, posmarować olejem, najlepiej pędzelkiem. Smażyć burgery z dwóch stron po ok. 4 minuty.
Awokado rozmiażdżyć na papkę, dodać sól i pieprz. Burgera kłaść na talerz, posmarować keczupem, majonezem (można teraz położyć oscypka), na to pomidor, cebula, łyżeczka pasty z awokado i ziemniaczane chipsy.

Można jeść sztućcami, ale ja i tak preferuję rękami ;)




Komentarze

  1. Wygląda zacnie! Będzie niedługo na obiadek! :)

    Zapraszam na pyszne śniadania ;) --> www.eatsmart4ever.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię paleo pomysły i też często z nich korzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak bardzo bardzo pysznie ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wege szamka równie dobra i zdrowa ; )

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku