Czekoladowy pudding z morelami i malinami
Chciałam, żeby to był deser do lodów, tak jak w marzeniach o lepkim cieście czekoladowym przeplatającym się z zimną, kremową mieszanką. Pomysł został podjęty i zakończony sukcesem. To nie jest brownie i nie murzynek. Wyobraźcie sobie mięciutkie morele i słodkie maliny zatopione w czekoladowym cieście, lekko wilgotnym, podsiąkniętym owocowym syropem. Ciasto da się pokroić na kawałki, ale najlepiej smakuje wybierane łyżką i podawane w miseczce, z dodatkiem dobrych lodów (ja miałam o smaku białej czekolady). Zachęcam, na pewno Wam się spodoba taka opcja :)
Składniki:
100g gorzkiej czekolady
70g masła
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki cukru pudru
2 jajka
150g mąki ryżowej (też pszenna/orkiszowa, można pomieszać)
3 łyżki jogurtu naturalnego
5 moreli
duża garść malin /jeżyn
Czekoladę połamać i rozpuścić razem z masłem i cukrem w rondelku. Przełożyć do miski i trochę ostudzić. Żółtka oddzielić od białek. Do czekolady dodać żółtka, mąkę i jogurt, wszystko zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać do ciasta łyżką.
Formę o śr. 24 cm, najlepiej ceramiczną, wysmarować masłem i posypać łyżką brązowego cukru. Morele podzielić na połówki i ułożyć rozcięciem do dołu. W puste miejsca porozrzucać maliny i jeżyny. Owoce zalać czekoladową masą i wyrównać.
Piec 25 minut w temp. 180 st. C.
p.s. Brak zasady z suchym patyczkiem, ciasto może się w niektórych miejscach obierać.
mnie już tym zachęciłaś!
OdpowiedzUsuńjutro robię bez dwóch zdań :D
Koniecznie, zwłaszcza, że tak przyjemnie się robi :)
UsuńZ lodami jeju! Już sobie wyobraziłam ten smak...czarujesz :)
OdpowiedzUsuńLody z ciastem naj naj wszystkiego :D
Usuńpiszę się na taki pudding! świetny pomysł, przepis zapisuję, bo nie mogę nie spróbować! :)
OdpowiedzUsuńFantastycznie wygląda ten deser! ; )
OdpowiedzUsuńIdealnie wygląda!
Oooo rany! Wpraszam się do Ciebie, żeby spróbować tych pyszności! :D
OdpowiedzUsuńZapraszam, właśnie upiekłam drugi raz, bo zabrakło :P
UsuńPrawdziwa czekoladowa rozpusta :) Dla takiego cuda warto sobie pofolgować!
OdpowiedzUsuńMarzenie... :) Szczególnie z dobrymi lodami :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie! a smakuje pewnie jeszcze lepiej
OdpowiedzUsuńWitam:-) Bardzo chcialabym zrobic ten deser jednak tylko dla dwoch osob.Czy mozna go zrobic w tartaletkach? Jesli tak to w jakich proporcjach i ile bedzie wynosil czas pieczenia.Bardzo prosze o odpowiedz:-)
OdpowiedzUsuńJasne, na małe porcje też można :) Jak wezmę pod uwagę, że ten deser wyszedł mi na 5-6 porcji, to kombinowałabym tak:
Usuń40g czekolady
30g masła
2 łyżki cukru
1 jajko
50-60g mąki
1 łyżka jogurtu
1 morela/owoce
No i postępować jak w przepisie, możesz dodać jeszcze płaską łyżeczkę kakao. Czas pieczenia ok. 15 minut, ale sprawdzać, czy jest na wierzchu skorupka, a w środek wbić patyczek, może się obierać, ale nie może być takie płynne i maziste ;)
Bardzo dziekuje za odpowiedz:-)
Usuń