TRYB JASNY/CIEMNY

Czekoladowy pudding z morelami i malinami


Chciałam, żeby to był deser do lodów, tak jak w marzeniach o lepkim cieście czekoladowym przeplatającym się z zimną, kremową mieszanką.  Pomysł został podjęty i zakończony sukcesem. To nie jest brownie i nie murzynek. Wyobraźcie sobie mięciutkie morele i słodkie maliny zatopione w czekoladowym cieście, lekko wilgotnym, podsiąkniętym owocowym syropem. Ciasto da się pokroić na kawałki, ale najlepiej smakuje wybierane łyżką i podawane w miseczce, z dodatkiem dobrych lodów (ja miałam o smaku białej czekolady). Zachęcam, na pewno Wam się spodoba taka opcja :)



Składniki:
100g gorzkiej czekolady
70g masła
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki cukru pudru
2 jajka
150g mąki ryżowej (też pszenna/orkiszowa, można pomieszać)
3 łyżki jogurtu naturalnego
5 moreli
duża garść malin /jeżyn


Czekoladę połamać i rozpuścić razem z masłem i cukrem w rondelku. Przełożyć do miski i trochę ostudzić. Żółtka oddzielić od białek. Do czekolady dodać żółtka, mąkę i jogurt, wszystko zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać do ciasta łyżką.

Formę o śr. 24 cm, najlepiej ceramiczną, wysmarować masłem i posypać łyżką brązowego cukru. Morele podzielić na połówki i ułożyć rozcięciem do dołu. W puste miejsca porozrzucać maliny i jeżyny. Owoce zalać czekoladową masą i wyrównać.
Piec 25 minut w temp. 180 st. C. 

p.s. Brak zasady z suchym patyczkiem, ciasto może się w niektórych miejscach obierać.




Komentarze

  1. mnie już tym zachęciłaś!
    jutro robię bez dwóch zdań :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, zwłaszcza, że tak przyjemnie się robi :)

      Usuń
  2. Z lodami jeju! Już sobie wyobraziłam ten smak...czarujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. piszę się na taki pudding! świetny pomysł, przepis zapisuję, bo nie mogę nie spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastycznie wygląda ten deser! ; )
    Idealnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  5. Oooo rany! Wpraszam się do Ciebie, żeby spróbować tych pyszności! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam, właśnie upiekłam drugi raz, bo zabrakło :P

      Usuń
  6. Prawdziwa czekoladowa rozpusta :) Dla takiego cuda warto sobie pofolgować!

    OdpowiedzUsuń
  7. Marzenie... :) Szczególnie z dobrymi lodami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda obłędnie! a smakuje pewnie jeszcze lepiej

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam:-) Bardzo chcialabym zrobic ten deser jednak tylko dla dwoch osob.Czy mozna go zrobic w tartaletkach? Jesli tak to w jakich proporcjach i ile bedzie wynosil czas pieczenia.Bardzo prosze o odpowiedz:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, na małe porcje też można :) Jak wezmę pod uwagę, że ten deser wyszedł mi na 5-6 porcji, to kombinowałabym tak:
      40g czekolady
      30g masła
      2 łyżki cukru
      1 jajko
      50-60g mąki
      1 łyżka jogurtu
      1 morela/owoce
      No i postępować jak w przepisie, możesz dodać jeszcze płaską łyżeczkę kakao. Czas pieczenia ok. 15 minut, ale sprawdzać, czy jest na wierzchu skorupka, a w środek wbić patyczek, może się obierać, ale nie może być takie płynne i maziste ;)

      Usuń
    2. Bardzo dziekuje za odpowiedz:-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku