Ciasto dyniowo-bananowe z daktylami i czekoladą
Uważam, że swoje emocje i myśli należy rozładować w jakichś dobry sposób. Nie dobrze jest tłumić w sobie wrażeń i odczuć, bo w końcu powstanie w nas kłębek, który kiedyś będzie chciał się wydostać i nie będziemy już mogli takiej ilości skontrolować. To się stanie i już. Dlatego lepiej postępować w zgodzie z sobą, dzielić się radością, mówić szczerze o smutku, sprawiać sobie od święta czekoladową przyjemność i być dumnym z cieszenia się swoim życiem.
Tak, dobrze widzicie, mam dla Was znowu coś dyniowego! Tym razem na słodko, z ulubieńcami wśród dodatków i smaków. Ciasto-chlebek jest bardzo mięciutkie, długo zachowuje świeżość, lepsze jest nawet na drugi dzień. Można je podpiec na patelni i jeść na śniadanie ;)
Ciasto dyniowo-bananowe z daktylami
300g puree z dyni
1 duży banan
30g oleju
40g masła
2 jajka
200g mąki orkiszowej
1 łyżeczka sody
4 łyżki brązowego cukru
8 daktyli
garść posiekanej czekolady lub groszków
na wierzch: orzechy włoskie, migdały, pestki dyni
Puree zrobić z upieczonej w kawałkach dyni do miękkości. Obrać ze skórki i zmiksować.
W misce rozgnieść banana, dodać puree z dyni, jajka, cukier olej i masło. Zmiksować do połączenia. Dodać mąkę, sodę i zmiksować na jednolitą masę. Na koniec dodać pokrojone daktyle, czekoladę i wymieszać. Przelać ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać orzechami włoskimi, migdałami i pestkami dyni, można też oprószyć brązowym cukrem. Piec 50-60 min. w temp. 180 st. C, do suchego patyczka.
oh! tak! wygląda niesamowicie pysznie! kocham daktyle!
OdpowiedzUsuńciasta o tym smaku, z tak smacznymi dodatkami po prostu nie da się nie pokochać! chcę kawałek! <3
OdpowiedzUsuńdokładnie, jest pyszne, polecam ! :))
Usuńale wygląda zachęcająco! :)
OdpowiedzUsuńchetnie bym zjadła, wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńMoje smaki, zdecydowanie :)
OdpowiedzUsuńCzy to keksówka z ikei o wymiarach 34x12?
OdpowiedzUsuńNie pamiętam, czy z Ikei, ale ma ok. 30x12 cm ;) Możesz zrobić w tej co podajesz, ciasto będzie wtedy troszkę niższe ;)
UsuńWitam, chciałam zapytać jakie wymiary ma ta keksówka?
OdpowiedzUsuńok. 30x12 cm :)
UsuńDziękuję za odpowiedź
UsuńA gdybym chciała zrobić ciasto z połowy porcji to w jakiej formie najlepiej?
OdpowiedzUsuńTo najlepiej w małej keksówce, są takie do kupienia mniejsze lub jednorazowe aluminiowe. Można też wykorzystać małą tortownice o śr. ok 20 cm.
UsuńJednak takie ciasto może stać parę dobrych dni, a parę kromek można włożyć do woreczka i zamrozić, później wyjąć i odmrozić w opiekaczu ;)
Zamiast maki orkiszowej mozna użyć pszennej ?
OdpowiedzUsuńOczywiście :) ja po prostu zawsze zamiast pszennej daje orkiszowa, wiec mozna je sobie zamieniać ;)
UsuńDziękuję za odpowiedź! Juz nie moge sie doczekac jak bd smakowało
UsuńCiasto przepyszne. Zapisuję w ulubionych. Ja zblendowalam daktyle:)
OdpowiedzUsuń