TRYB JASNY/CIEMNY

Ciasto dyniowo-bananowe z daktylami i czekoladą


Uważam, że swoje emocje i myśli należy rozładować w jakichś dobry sposób. Nie dobrze jest tłumić w sobie wrażeń i odczuć, bo w końcu powstanie w nas kłębek, który kiedyś będzie chciał się wydostać i nie będziemy już mogli takiej ilości skontrolować. To się stanie i już. Dlatego lepiej postępować w zgodzie z sobą, dzielić się radością, mówić szczerze o smutku, sprawiać sobie od święta czekoladową przyjemność i być dumnym z cieszenia się swoim życiem.



Tak, dobrze widzicie, mam dla Was znowu coś dyniowego! Tym razem na słodko, z ulubieńcami wśród dodatków i smaków. Ciasto-chlebek jest bardzo mięciutkie, długo zachowuje świeżość, lepsze jest nawet na drugi dzień. Można je podpiec na patelni i jeść na śniadanie ;)

Ciasto dyniowo-bananowe z daktylami
300g puree z dyni
1 duży banan
30g oleju
40g masła
2 jajka
200g mąki orkiszowej
1 łyżeczka sody
4 łyżki brązowego cukru
8 daktyli
garść posiekanej czekolady lub groszków
na wierzch: orzechy włoskie, migdały, pestki dyni

Puree zrobić z upieczonej w kawałkach dyni do miękkości. Obrać ze skórki i zmiksować.

W misce rozgnieść banana, dodać puree z dyni, jajka, cukier olej i masło. Zmiksować do połączenia. Dodać mąkę, sodę i zmiksować na jednolitą masę. Na koniec dodać pokrojone daktyle, czekoladę i wymieszać. Przelać ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać orzechami włoskimi, migdałami i pestkami dyni, można też oprószyć brązowym cukrem. Piec 50-60 min. w temp. 180 st. C, do suchego patyczka.



Komentarze

  1. oh! tak! wygląda niesamowicie pysznie! kocham daktyle!

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasta o tym smaku, z tak smacznymi dodatkami po prostu nie da się nie pokochać! chcę kawałek! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. chetnie bym zjadła, wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy to keksówka z ikei o wymiarach 34x12?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pamiętam, czy z Ikei, ale ma ok. 30x12 cm ;) Możesz zrobić w tej co podajesz, ciasto będzie wtedy troszkę niższe ;)

      Usuń
  5. Witam, chciałam zapytać jakie wymiary ma ta keksówka?

    OdpowiedzUsuń
  6. A gdybym chciała zrobić ciasto z połowy porcji to w jakiej formie najlepiej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To najlepiej w małej keksówce, są takie do kupienia mniejsze lub jednorazowe aluminiowe. Można też wykorzystać małą tortownice o śr. ok 20 cm.
      Jednak takie ciasto może stać parę dobrych dni, a parę kromek można włożyć do woreczka i zamrozić, później wyjąć i odmrozić w opiekaczu ;)

      Usuń
  7. Zamiast maki orkiszowej mozna użyć pszennej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście :) ja po prostu zawsze zamiast pszennej daje orkiszowa, wiec mozna je sobie zamieniać ;)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź! Juz nie moge sie doczekac jak bd smakowało

      Usuń
  8. Ciasto przepyszne. Zapisuję w ulubionych. Ja zblendowalam daktyle:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku