Czekoladowy nugat naturalnie
Dodatki do owsianek, czy naleśników możemy przecież sami zrobić sobie w domu. Przede wszystkim będą zdrowe, wartościowe i o niebo lepiej zastępujące kremy, które stoją zakonserwowane w sklepach. Czekoladowy nugat trzymam w lodówce, wtedy ładnie się kroi, a w ciepłej owsiance lub na naleśniku zaczyna się powoli rozpuszczać. Jest delikatnie słodki, kremowy i sycący. Idealnie jako przyjemność dla każdego, nie mówię nigdy, że dla osób na diecie, tylko dla osób, które prowadzą zdrowy tryb życia i jednak obchodzi ich to, co wbuduje się w ich organizm.
Składniki:
70g orzechów (włoskie,nerkowce)
50g daktyli
pół szklanki mleczka kokosowego
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki kakao
Daktyle zalać w małej misce gorącą wodą, do ich wysokości, namoczyć przez 2 godziny. Orzechy zmiksować w malakserze na proszek, dodać daktyle razem z wodą, w której się moczyły (wody nie powinno być dużo) i resztę składników. Zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Małą prostokątną lub kwadratową foremkę wyłożyć folią aluminiową i przelać do niej masę. Włożyć do zamrażalnika na 30 minut, później przełożyć do lodówki.
Pokrojone dodawać do owsianek, placków i naleśników. Można kroić na paski i jeść z owocami ;)
*Zrobiłam z podwójnej porcji tych składników i przełożyłam do małej, szklanej keksówki.
*Zrobiłam z podwójnej porcji tych składników i przełożyłam do małej, szklanej keksówki.
Jak dla mnie idealne! :)
OdpowiedzUsuńzrobię na pewno, może nawet jutro :) jak myślisz ile może postać w lodówce? ze względu na mleczko do dwóch dni? ahhh, po co ja się pytam, jak on pewnie znika w mgnieniu oka! :D
OdpowiedzUsuńJa w ogóle robiłam to w większej ilości, podwójna porcja składników co tu podałam, stoi w lodówce już 3 dni i jest dobre, więc myślę, że takie coś nawet do tygodnia czasu. Może wtedy lepiej, żeby pojemnik lub miska były przykryte, żeby się nie zsychało z wierzchu ;)
Usuńto super! :) oczywiście, zawsze przykrywam wszystko by zatrzymać świeżość i smak na dłużej :)
Usuńdomowy nugat?
OdpowiedzUsuńbrzmi już obłędnie *-*
muszę to zrobić *-*
OdpowiedzUsuńojej, ten nugat mnie totalnie zachwycił!
OdpowiedzUsuńjesteś genialna! :)
OdpowiedzUsuńCoś cudownego! :) Zdrowe i na pewno przepyszne. Już wiem jakie nadzienie będzie miało moje urodzinowe ciacho :)
OdpowiedzUsuńO popatrz, nawet tak nie patrzyłam na to, a myślę, że się świetnie będzie nadawać :D
Usuń