Hummus, łatwo i pysznie
Składniki:
200g suchej cieciorki
4 łyżki soku z cytryny
4 ząbki czosnku
2 łyżki tahini
sól
Cieciorkę zalać wodą w garnku i moczyć przez noc.
Następnie ugotować w tej wodzie, ok. 1-1.5 godziny, do miękkości, powinna być mięciutka w środku, nie chrupiąca.
Odcedzić i ostudzić. Dolać pół szklanki zimnej wody. Zmiksować na gładką masę. Dodać posiekany czosnek, tahini, sok z cytryny i sól do smaku, daję ok. pół łyżeczki. Spróbować, jeśli wolicie bardziej słone, to więcej Zmiksować dokładnie na puszystą konsystencję. Jeśli chcemy luźniejszą strukturę, to dolać trochę wody.
Przełożyć do miski, skropić oliwą i posypać posiekaną pietruszką.
bardzo lubię hummus ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam hummus, własnie moczę cieciorkę :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę spróbować zrobić :)
OdpowiedzUsuńw hummusie od pierwszego spróbowania jestem zakochana :)
OdpowiedzUsuńTo dokładnie tak jak ja :-)
UsuńMi jakiś mdły wyszedł i teraz nie wiem czy coś źle zrobiłam (za mało soku z cytryny, czosnku), czy po prostu, to nie mój smak ;)
OdpowiedzUsuńNo właśnie sobie dobrze odpowiedziałaś, może po prostu podrasuj go ostrzej przyprawami albo jakoś po swojemu. Myślę, że więcej czosnku powinno pomóc, dobrze też pasuje ostra papryka ;)
UsuńJuż od dawna na mojej liście do zrobienia - ale kiedyś na pewno w końcu mi się uda zrealizować ten plan, bo sam smak polubiłam bardzo po paru 'testach' :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam, ja ostatnio dodaję jeszcze kuminu
OdpowiedzUsuńi posypuję papryką, rewelacja!
gdzie mogę znaleźć tahini? bo niestety nie ma w auchanie carefurze :<
OdpowiedzUsuńJa kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością, w każdym takim są, ale też jest w almie i tesco powinno być. Kupuję z primaviki, słoiczek kosztuje ok. 6 zł, te z innych firm są większe i po ok. 15 zł.
Usuń