Zrobić na już - placek dyniowy
Dopiero teraz tak naprawdę odpocznę, nie zobaczycie mnie tu przez najbliższy tydzień. Wreszcie wyjeżdżam na wymarzone wakacje, może jakieś wrażenia uwiecznię i przywiozę ze sobą :)
Zostawiam Wam przed wyjazdem placka, robionego z nagłej potrzeby czegoś mocno dyniowego i na słodko. Rozpływa się w ustach i najlepszy jest nietłumiony zbyt wieloma dodatkami.
Składniki tym razem na zdjęciu: najpierw roztrzepać białko, później wymieszać z resztą składników. Usmażyć na maśle ? Może być na na suchym teflonie ;)
Do wykorzystania jest pozostałe białko po domowych lodach lub czekoladowych pots de creme ^^. Jeśli robicie podwójną porcję, to wtedy można też wrzucić całe jajko.
coś czuję, ze dziś zabiorę się za smażenie takiego placka! proste i smaczne :)
OdpowiedzUsuńudanego wyjazdu! :)
Widziałam już dynię w sklepach, ale póki co czekam na lepsze okazy.. wtedy też będę 'czarować' z puree :)
OdpowiedzUsuńbiałko roztrzepać czy ubić na szywtno?
OdpowiedzUsuńRoztrzepać / Z ubijaniem na pianę też można próbować, tylko będzie inna struktura placka ;)
UsuńChyba zrobię;))
OdpowiedzUsuńmożesz zdradzić gdzie i jakiej firmy twaróg kozi kupujesz? zrobiłaś mi strasznie smaka a nie wiem gdzie szukać :)
OdpowiedzUsuńAkurat twaróg kozi kupuję od znajomej, która mieszka koło Tarnowa, ma dwie kozy i robi z ich mleka ser. Niedługo jednak ma rozkręcić 'biznes' i sprzedawać więcej tego twarogu. Niestety nie znalazłam twarogu koziego w sklepach, najlepiej szukać wśród niezależnych osób mających gospodarstwa rolne, może jakoś na internecie. Jeśli chodzi o region wokół Tarnowa to mogę podać informacje np. przez e-mail :)
UsuńOjerj, ale Ci dobrze! niestety, do Tarnowa bardzo daleko mam, więc pozostaje mi internet, dziękuję :)
Usuńten placek dyniowy na pewno by mi smakował! :)
OdpowiedzUsuńPiękny kolorek :) Następnym razem skuszę się na takie cudo :)
OdpowiedzUsuń