Kasza jaglana z czerwoną fasolą i sosem dyniowo-orzechowym
Bardzo inspirująca okazała się dla mnie wizyta w wege barze 'Złoty Osioł' w Katowicach i korzystam z okazji, żeby pogratulować kucharzom pomysłów i cudownych smaków. Polecam odwiedziny, a sama biorę się ostatnio za niecodzienne połączenia. Ruszam głową w kierunku wege, tak dla urozmaicenia tygodnia, a później jem najlepszy gulasz na czerwonym winie mojej mamy, o którym wkrótce, bo wszystko z umiarem ;) A po blenderowaniu..
..wyszedł nie tylko sos (z dynią, a jakże), ale również wzięłam się za uzupełnianie zapasów maseł z orzechów i tym razem kombinowałam z dodatkami do migdałowego, co skończyło się uderzająco aromatycznym połączeniem.
/Kasza jaglana z dynią, czerwoną fasolą i sosem dyniowo-orzechowym/
3/4 szklanki kaszy jaglanej
250g upieczonej dyni, miąższu
120g czerwonej fasoli
3 łyżki posiekanej świeżej mięty
sól, pieprz
mała szczypta chili
szczypta kurkumy
2 łyżki soku z cytryny
Sos orzechowo-dyniowy:
200g puree z dyni
2 łyżki masła orzechowego
2 łyżki octu balsamicznego
sól
Kaszę ugotować w wodzie do miękkości. Dynię pokroić w kostkę, dodać do kaszy, razem z fasolą, miętą, sokiem z cytryny i przyprawami. Dosypać odpowiednio soli i pieprzu.
Zmiksować blenderem składniki na sos. Do kaszy dodać 3 łyżki sosu, a resztę podać do polewania, można też wymieszać całość od razu z sosem.
mmm... ten sos i masło migdałowe tak kuszą, że byłabym w stanie od razu iść do kuchni ukręcić masło :D świetne danie, bardzo lubię takie smaki!
OdpowiedzUsuńa te zielone kuleczki to co? :)
OdpowiedzUsuńNa dodatek zrobiłam mrożony zielony groszek, podduszony na maśle z solą i rozmarynem :)
UsuńHa, całkiem niedawno zrobiłam coś niemalże identycznego. Nawet w niemalże identycznej miseczce. :) Uwielbiam warzywa w takich dyniowo orzechowych sosach.
OdpowiedzUsuńTakie dobre rzeczy razem świetnie pasują, więc się nie dziwię i widzę, że też lubisz bombę smaków i kolorów :D
Usuń