TRYB JASNY/CIEMNY

Bakaliowe z czekoladowym spodem - moje ciastka roku !


W poszukiwaniu ideału, na przekąskę i do kawy, żeby było trochę słodko, ale też i trochę zdrowo. Bez nadmiaru mąki, jedynie do utrzymania struktury, z ciemnym czekoladowym spodem, dla zaspokojenia wszystkich słodkich myśli. 
Natknęłam się w moim warzywniaku na karton z orzeszkami ziemnymi, zlepionymi na kształt ciastek karmelem i spodem z czekolady mlecznej. Wtedy pomyślałam, że zadowoliłaby mnie bardziej urozmaicona wersja, z mieszanką różnych bakalii i o mniejszej słodkości. Więc inspiracje kryją się na każdym rogu, trzeba je tylko złapać i wykorzystać, najlepiej z takim pysznym efektem. Ciastka niestety znikają błyskawicznie, zwłaszcza jak jesteś sam w domu i pijesz już trzecią kawę..


Karmelowe bakalie z czekoladowym spodem

Składniki (ok. 16 sztuk):
2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki miodu, płaskie
4 łyżki mleczka kokosowego, w formie stałej
3 łyżki mąki gryczanej (można kombinować z inną)
¼ małej łyżeczki soli
1 szklanka orzechów włoskich
3 łyżki pestek dyni
2 łyżki płatków migdałowych
¼ szklanki suszonej żurawiny

100g gorzkiej czekolady

W rondelku na gazie podgrzać olej z cukrem i miodem, żeby się rozpuściło. Następnie dodać mleczko kokosowe i sól. Zdjąć z ognia, dodać mąkę, kawałki orzechów, pestki, migdały, żurawinę i wymieszać, żeby wszystko się oblepiło.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać po łyżce bakalii na kształt ciastek. 
Piec 10 minut na złoty kolor w temp 180 st. C. Jeśli się trochę bardziej rozleją na boki, ale nie powinny, to możne ja łyżeczką uformować do kształtu, dociskając brzegi. Wystudzić.
Czekoladę połamać do rondelka i rozpuścić na parze nad drugim z wodą. Ciastka smarować od spodu czekoladą i ułożyć do wyschnięcia do góry nogami.


Komentarze

  1. wyglądają świetnie zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. całkiem proste ciacha, a kryją w sobie tyle zdrowia! na sam widok wyobrażam sobie od razu jak chrupią i przyjemnie pachną :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszności! Samo zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają cudownie, z pewnością spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. będą mi się śniły dzisiaj w nocy, bankowo;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Powalają już samym wyglądem! a co dopiero gdy się ich spróbuje :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy mleczko kokosowe można czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm myślę, że zamieniłabym najprędzej na śmietankę 30%, wtedy dodać jej 8 łyżek :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku