TRYB JASNY/CIEMNY

Kolorowa i bogato składnikowa sałatka z burakiem

Im bardziej szaro na zewnątrz, tym bardziej kolorowy wydaje się talerz. W tej sałatce nietrudno doszukać się koloru i wielu pysznych, odżywczych składników. Zamieńcie słodką drożdżówkę na talerz pożywnej i wzmacniającej odporność oraz urodę sałatki. Przyznaję, że jest to mój typ na tegoroczną jesień, bez pomidora, bo już po sezonie na te dobre, a za to z intensywnym smakiem i kolorem buraka. Jak zrobicie sobie zapas tych produktów, to na parę dni macie pyszną sałatkę ;)

Składniki:
garść mieszanki sałat
1 mały ugotowany burak*
¼ miękkiego awokado
2 suszone pomidory
3 duże zielone oliwki z nadzieniem lub 6 małych
pół małej papryki (żółta, czerwona)
kawałek świeżego ogórka
40g wędzonego łososia w plastrach
oliwa z oliwek

*buraki można ugotować w łupinkach lub dodać kupione już ugotowane np. w Lidlu są pakowane próżniowo (bardzo smaczne)

Buraka przekroić na ćwiartki i pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa pokroić na kawałki, jak lubicie, duże oliwki kroję na 2 części, łososia porozrywać, wszystko wymieszać i polać oliwą.




Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku