Sernik wiedeński, delikatny i bez ciasta
O serniku mówiłam już w ciągu tygodnia, było na facebooku parę pomysłów i jednak zdecydowałam się na klasykę, którą podpowiedziała mi Sara.
Jestem pewna, że większość z Was jadła ten sernik, ja go zrobiłam w moim guście, czyli bez rodzynek, bo niezbyt toleruję je w sernikach, do tego aromat cytryny i prażone płatki migdałowe. Sernik tradycyjnie jest bez spodu, dlatego staje się trochę lżejszy od innych i ma delikatną konsystencję.
Wyjmijcie Scrabble, siądźcie z rodziną i zajadajcie się sernikiem. Weekend taki udany :)
Składniki:
1 kg mielonego twarogu
5 jajek
70g masła
200g cukru
aromat waniliowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
skórka otarta z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny
Polewa:
120g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
garść płatków migdałowych
Do miski włożyć miękkie masło, cukier, pół łyżeczki olejku waniliowego i zmiksować. Następnie połączyć z twarogiem. Wbić wszystkie jajka do osobnej miski. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Na koniec zetrzeć skórkę z cytryny, dodać sok i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.
Tortownicę o śr. 26 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, wtedy się ładnie przyklei do masła. Wlać do środka sernik i wygładzić.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 170 st. C (góra-dół) i piec 70 minut. Po tym czasie uchylić piekarnik i zostawić sernik, żeby częściowo ostygł na ok. 30-40 min. Opadnie, ale nie tak gwałtownie i brzydko, jakbyśmy go wyjęli od razu. Następnie wyjąć i całkowicie wystudzić.
Do rondelka włożyć czekoladę i masło, rozpuścić i wymieszać na gładką masę i polać wystudzony sernik. Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzucić garść płatków migdałowych i podprażyć chwilę na złoty kolor. Przełożyć na talerzyk i posypać sernik. Najlepiej schłodzić przed podaniem.
rewelacyjnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńwygląda mega apetycznie!
OdpowiedzUsuńMmm, ten sernik musiał być wspaniały!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! :)
Też najbardziej lubię piec! No i serniki też uwielbiam tak generalnie :)
OdpowiedzUsuńAle apetyczny!
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam jeszcze sernika ;x ale ten wygląda tak wspaniale, że muszę to zmienić :D
OdpowiedzUsuńTo koniecznie polecam, a od klasyków warto zaczynać, zwłaszcza że ten sernik to właściwie wymieszaj i upiecz :))
Usuńja też bym mogła non stop piec, szczegónie serniki, ubóstwiam je ♥
OdpowiedzUsuńsernik bez spodu, najlepszy!;)
OdpowiedzUsuń