Makowa choinka, tylko dwa składniki
Już niedługo się zacznie, a właściwie to już się czuje, jakby były święta. Rodzina w domu, ciepło piekarnika i przygotowania, to czas wprawiający w błogi nastrój. Jeszcze przedświąteczne spotkania ze znajomymi, gdzie każdy przynosi co może, od własnoręcznie lepionych pierogów i sałatek, po sterty mandarynek i pierniczków. Musi być też coś z makiem, bo mak na pewno ze świętami się kojarzy.
Idealna propozycja na takie spotkanie, a nawet na pierwsze dni świąt, zamiast makowca, to ciasto francuskie z masą makową na kształt choinki. Chociaż muszę przyznać, że na święta pozostajemy w domu wierni tradycji, którą pielęgnuje moja mama i piecze od 17 roku życia strucle drożdżowe z małą ilością ciasta i dużą ilością domowej masy makowej, są idealne (przepis zamieszczałam tutaj).
Za to taki efektowny deser, jak najbardziej pasuje na spotkaniu z przyjaciółmi lub współpracownikami.
Składniki (duża choinka):
2 opakowania ciasta francuskiego (można zrobić mniejszą z jednego)
400g masy makowej
Ciasto rozłożyć na blacie i wyciąć na trójkąt tak, jak wysoką i szeroką chcecie mieć choinkę. Jeśli ciasto francuskie jest za długie względem szerokości podstawy, to obcinam cały pas ciasta, żeby ją skrócić. Posmarować równomiernie ciasto masą makową i położyć drugie wykrojone na ten kształt ciasto. Ze skrawków można porobić mniejsze choinki lub zwinąć je z masą w ruloniki.
Choinkę ponacinać od góry, tworząc równej grubości gałązki i nie dochodzić do samego środka (jak na zdjęciu). Gałązki zwijać wokół własnej osi. Z resztek ciasta doczepić pień na spodzie i uformować. Piec 20 min. w temp. 190 st. C. Można później oprószyć cukrem lub polukrować.
A co u mnie jeszcze do tej pory powstało?
Pierniczki bezglutenowe, z mąki migdałowej i gryczanej, pyszne!
Pieczona dynia muscat na zupę dyniową, żeby coś jeść na te parę dni przed świętami.
Pierogi z mąki gryczanej z kapustą, grzybami i skwarkami, inna opcja na święta.
Czekam na przepis na pierniczki! A ta choinka to świetny pomysł! Wygląda bardzo fajnie i za pewne pysznie smakuje ;)
OdpowiedzUsuńPrzepis mam z tej strony :) http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/pierniczki_bezglutenowe/przepis.html
UsuńChoinka świetna :) Chciałyśmy zrobić taką z mąki owsianej ale skończyło się to poszarpanym ciastem :P mimo wszystko było pycha xD
OdpowiedzUsuńPierogi mają 6 z plusem za swój inny kształt :)
w tym roku chcę zrobic po raz pierwszy makowaca ale teraz się nad choinką zastanawiam :)
OdpowiedzUsuńMożna zrobić jedną mniejszą, z jednego opakowania ciasta na próbę :))
UsuńA ja proszę o przepis na piegoogi :)
OdpowiedzUsuńW zamyśle miały być całkiem bezglutenowe, ale w rezultacie później zrobiłam z dodatkiem mąki pszennej, bo się za bardzo rozwalały. Moje proporcje to:
Usuń400g mąki gryczanej
160g mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki oleju
250 ml wody
Zagnieść na gładkie ciasto rękami lub w robocie 4 minuty.
Możesz spróbować zamiast mąki pszennej dać jakąś inną bezglutenową lub samą gryczaną ale tak jak mówię, ciężej się z nimi pracuje, trzeba je zlepiać delikatnie :))
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWow! Ta choinka to piękny (oraz super smaczny) pomysł! Miłego wieczoru życzę :)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł z taką choinką :)
OdpowiedzUsuń