Sernik dyniowy na spodzie brownie z białą polewą
Wróciłam do domu, wypatrzyłam w piwnicy dynię, porwałam ją i wsadziłam do piekarnika z myślą, że później będę się martwić co z niej zrobię, najważniejsze, żeby upiec na zaś.
Z dynią zawsze mam co zrobić, nie da się z nią nudzić. To tylko kwestia jej upieczenia, a potem idzie już jak po maśle albo jak po puree ;)
Pierwszym punktem była dyniowa rolada, którą poprzednio widzieliście, a drugim pyszny sernik, który połączył trzy wiodące smaki: ciemna czekolada - ser o dyniowym aromacie - biała czekolada. Masa sernikowa jest zwarta, z posmakiem dyni i cynamonu, bardzo sycąca, z tych treściwych. Spód nieco cięższy, ładnie trzyma ciężką górę i delikatna polewa z niespodziankami. Kolor masy serowej dużo zależy od rodzaju dyni, ja użyłam piżmowej, a z hokkaido na pewno będzie bardziej pomarańczowy.
Przynieś kawał sernika przyjaciołom, a uśmiech będzie najlepszą zapłatą. A no i przecież święta... Na święta smakowo perfect :)
Składniki
inspiracja-kwestia smaku
Spód brownie:
Składniki
inspiracja-kwestia smaku
Spód brownie:
200 g gorzkiej czekolady (60-70%)
150g masła
3 jajka
1/2 szklanki cukru trzcinowego
130 g mąki orkiszowej lub innej
szczypta soli
cukier waniliowy lub ekstraktu z wanilii
1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Masa serowo-dyniowa:
1 kg twarogu, zmielonego
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
cukier wanilinowy
4 jajka
300 g puree z pieczonej dyni piżmowej lub hokkaido
4 łyżki śmietanki 30% lub kokosowej
Polewa:
150g białej czekolady
50 g serka śmietankowego np. Bieluch
2 łyżki rumu
1/3 szklanki suszonej żurawiny
3 jajka
1/2 szklanki cukru trzcinowego
130 g mąki orkiszowej lub innej
szczypta soli
cukier waniliowy lub ekstraktu z wanilii
1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Masa serowo-dyniowa:
1 kg twarogu, zmielonego
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
cukier wanilinowy
4 jajka
300 g puree z pieczonej dyni piżmowej lub hokkaido
4 łyżki śmietanki 30% lub kokosowej
Polewa:
150g białej czekolady
50 g serka śmietankowego np. Bieluch
2 łyżki rumu
1/3 szklanki suszonej żurawiny
Spód brownie:
Nagrzać piekarnik do 160 st. C. Spód tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie zacisnąć na nimobręcz, żeby papier był tylko na spodzie.
W rondelku rozpuścić masło z czekoladą, nie podgrzewać za mocno, odstawić na bok i lekko przestudzić. W misce zmiksować jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dolewać czekoladową masę i zmiksować. Następnie dodać mąkę, sól i zmiksować do połączenia składników.
Wlać masę do tortownicy, posypać wierzch orzechami i piec 25 minut.
Masa serowa
Piekarnik przestawić na 180 st. C. Do dużej miski lub misy robota włożyć ser, cukier, mąkę, cynamon i cukier waniliowy, zmiksować. Następnie dodawać po jednym jajku i miksować. Na koniec dodać puree z pieczonej dyni i śmietankę. Całość wylać na upieczony spód i wstawić do piekarnika na 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st. C i piec dalej sernik przez 80 minut. Wyjmować stopniowo z piekarnika, ostudzić (najlepiej po niedługim czasie zdjąć obręcz, żeby trochę szybciej stygł. Przed polaniem polewą zacisnąć obręcz).
Polewa:
W kąpieli wodnej (w rondlu nad parą) rozpuścić białą czekoladę, dodać serek, zdjąć z pary, wymieszać z rumem i żurawiną. Polać wierzch sernika, wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem wyjąć, żeby się trochę ocieplił, wtedy spód nie jest taki twardy.
Kapitalny!
OdpowiedzUsuńoo matko ! pycha :D
OdpowiedzUsuńwręcz błagam o kawałek tego sernika! :D
OdpowiedzUsuńA najlepiej mieć cały w lodówce :))
UsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSuper połączenie smaków!
OdpowiedzUsuńSERNIK DYNIOWY! raz w miesiącu musimy go upiec, tak go lubimy :D my dodajemy tylko jeszcze trochę więcej puree i sporo cynamonu, jednak nie łączyłyśmy go z białą czekoladą..... jeszcze xD
OdpowiedzUsuńAle macie dobrze, po tym jak spróbowałam to raz w miesiącu, aż się prosi zrobić :D
UsuńWygląda fenomenalnie :)
OdpowiedzUsuńTeż lubię mieć zapas puree z dyni - pomysły zawsze się znajdą :)
Dokładnie, na słono i na słodko :D
UsuńObłęd po prostu! :)
OdpowiedzUsuńSernik jest totalnie boski i z pewnością by mi smakował! *.*
Ideał!
Widzę, że już to czujesz, jak te smaki się dobrze łączą :))
UsuńPysznie się prezentuje :>
OdpowiedzUsuńPyszności ;)
OdpowiedzUsuńhttp://coffeewineinspirations.blogspot.nl/
Wspaniały i pyszny - wiem, bo całkiem niedawno też go zrobiłam - polecam :-)
OdpowiedzUsuń