TRYB JASNY/CIEMNY

Karnawałowy sernik waniliowy z orzechowym zapachem

Zdecydowanie ten rok napawa mnie optymizmem. Nie wiem czy macie podobnie, ale poprzedniego roku 2014 nie witałam z takim entuzjazmem. Mam wewnętrzne odczucia, że ten będzie lepszy, z ciekawymi efektami i energią. Nie, nie mówię tak co roku :P Może chodzi też o to, że się zmieniam, wiem czego chcę, co mnie dusi, kogo chcę unikać, a z kim przystawać. Nie robić nic wbrew sobie, osiągać założone cele, a przy tym wszystkim pozostać człowiekiem cieszącym się każdą chwilą i bliskimi. 
Ten sernik może być na rozpoczęcie karnawału, jest z tych kremowych, do którego można na spód użyć pozostałych ze świąt pierniczków. 
Obecnie mam nową fazę, której nie umiem wytłumaczyć po moich pro-vege przejściach i ten rok zdecydowanie nie będzie pod znakiem słodkości, a innego niespotykanego do tej pory tu jedzenia. Zobaczymy co z tego wyjdzie.


Sernik waniliowy na korzennym spodzie z czekoladowo-orzechową polewą


Spód:
150g ciasteczek korzennych lub pierniczków
60g orzeszków ziemnych
3 łyżki oleju kokosowego / masła

Masa:
600g twarogu, zmielonego
250g mascarpone*
3 jajka
1/3 szklanki mleka, dowolnego
Skórka otarta z cytryny
Skórka otarta z pomarańczy
3 łyżki soku z cytryny
1 laska wanilii
2/3 szklanki brązowego cukru

Polewa:
100g czekolady deserowej
3 łyżeczki mleczka kokosowego lub śmietanki kremowej
1 łyżka masła orzechowego

Tortownicę o śr. 20cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasteczka zmielić z orzechami na drobno i wymieszać z płynnym olejem lub masłem. Wsypać na dno tortownicy i uklepać.
Do dużej miski włożyć twaróg, mascarpone, mleko, jajka, cukier, otarte skórki z dobrze umytych cytrusów. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, nie do końca i łyżeczką wyskrobać ziarenka, dodać je do masy. Całość pożądnie zmiksować.
Masę serową wlać na spód, piec 1 godzinę w temp 170 st. C.  Po upieczeniu zostawić na chwilę w otwartym piekarniku, wyjąć i ostudzić całkowicie.

Polewa:

W rondelku nad parą umieścić czekoladę i roztopić. Następnie dodać mleczko, masło orzechowe i połączyć. Polewę rozsmarować na serniku i włożyć do lodówki. Wyjąć na chwilę wcześniej przed podaniem.

*w nieco lżejszej wersji, zamiast mascarpone można dodać 200g twarogu i 50g masła





Komentarze

  1. nie ty jedna masz takie wrażenie, ten rok będzie niesamowity i tego Ci życzę! wszystkiego dobrego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernikom nigdy nie odmawiam;) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczny :)
    Na święta swój sernik również zrobiłyśmy na spodzie z korzennych ciasteczek speculoos. Jednak stwierdziłyśmy, że może i ładniej wygląda ale smak gdzieś uciekł... te ciasteczka lepiej jeść same :D
    Orzechowa "nutka" również jest i u nas, zapraszamy ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku