Placki kokosowe z bananem (bg)
To już potwierdzone info, przerobione na tysiącach studentów, że jak przychodzi sesja, to jest sto innych rzeczy do roboty oprócz nauki... Zbieram się jednak do walki, a później i tak najlepiej wychodzą mi placki, może pomogą, uruchomią chęć do działania i spojrzenia łaskawiej na książki.
Pomogły.
Wykorzystuję moją domową szafkę z bezglutenowymi mąkami i mieszam je teraz w różnych kombinacjach, np. tutaj przy plackach można naprawdę poszaleć :) Polecam się zaopatrzyć w jakiekolwiek niezwykłe mąki i poznać nowe, ciekawe smaki w dodatku z korzyścią dla zdrowia i samopoczucia :))
Składniki (1 porcja):
1 banan
1 jajko
3 łyżki mąki bez glutenu, użyłam:
owsianą, jaglaną i kokosową (mieszajcie jakie chcecie)
1 łyżka wiórków kokosowych
duża szczypta sody
1 łyżka kremowego mleczka kokosowego (lub jogurtu)
Dodatki:
plasterki banana
kawałki mandarynki
tahini
domowa nutella
orzeszki ziemne
Banana rozgnieść widelcem (zostawić parę plasterków do podania), dodać jajko i rozmieszać. Dodać pozostałe składniki, wymieszać na jednolitą masę. Na patelni rozgrzać trochę masła lub oleju, nakładać po 2 łyżki masy i smażyć placki. Przewrócić na drugą stronę, jak wierzch będzie lekko ścięty, ostrożnie, bo są trochę luźniejsze.
Podawać z owocami skropionymi tahini i dodatkami.
Pyszna mieszanka :) Uwielbiam takie placki :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńplacki świetne! a z tymi dodatkami musiały smakować bezbłędnie! :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie je podałaś! :)
OdpowiedzUsuńWiesz co? Ale to nie tylko u studentów tak jest. Ja jak mam mieć jakiś sprawdzian, pracę do zrobienia ciężką to i tak robię inne rzeczy :D A to upiekę coś, a to posprzątam, a to zrobię porządki w szafie...
OdpowiedzUsuńPlacki obłędne! Takie delikatne i puchate, coś ostatnio takie za mną chodzą :)
Domyślam sie, że każde wytężanie umysłu tak działa, czy to gimnazjum, liceum, czy studia, po prostu aż ciągnie do wszystkiego innego :P
Usuń