TRYB JASNY/CIEMNY

Pochwała prostoty, las i najlepsze pieczone kurczaki


Dzień taki piękny i w dodatku wolny. Bez zastanowienia wsiadamy w samochód i jedziemy do lasu. Kocham las w każdej jego postaci, najdrobniejszym szczególe, nawet z gdzieniegdzie przeplatającym się błotem. Jest tajemniczy, dostojny, a przy tym urzekający w swojej naturze. Mogłabym tam spędzać czas godzinami. Może dlatego, że uwielbiam fantastykę i jakoś zawsze kojarzy mi się to z obrazami niczym z Hobbita, czy Opowieści z Narnii. Najlepsze jest to, że właśnie w takich miejscach, moja orientacja w terenie jest nadzwyczaj dobra, tak samo jak w centrum handlowym :P

Równie pożądaną rzeczą w życiu jest dobrze zrobiony kurczak. Taki co ma mięciutkie, nieprzesuszone mięso i chrupiącą skórkę. Smakuje tak, jakbyś wpadł po długiej wędrówce do swojskiej gospody, z rodzinną tradycją i kunsztem kulinarnym, który wyraża się w klasyce dodatków. 



Pieczony, chrupiący kurczak w przyprawach.


Składniki:
kurczak podzielony na kawałki 
lub same udka/podudzia
sól, pieprz
parę ząbków czosnku
papryka ostra
majeranek
tymianek
masło


Kurczaka umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Powciskać w każdy kawałki ząbków czosnku, włożyć do dużej miski, posypać hojnie solą, pieprzem, papryką, majerankiem i tymiankiem. Wymieszać w przyprawach i odstawić na 2 godziny do zaprawienia,
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Rozłożyć kurczaki na blaszce, na każdym położyć po kawałku masła. Piec przez 1 godzinę i 15 minut, w połowie czasu poruszać kawałki łopatką, żeby odkleić je od blachy, można też poodwracać na drugą stronę.





Komentarze

  1. "Równie pożądaną rzeczą w życiu jest dobrze zrobiony kurczak" <3 :D no raczej!

    OdpowiedzUsuń
  2. papryka ostra czyli chili w proszku może być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, chili jest dużo mocniejsze niż papryka ostra, z ostrożności w stosunku do pikantności polecam dać ją. Jednak jeśli lubisz bardzo ostre rzeczy, to wtedy chili, ale wtedy doprawiać nim tak z koniuszka noża.

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku