TRYB JASNY/CIEMNY

Jaglany budyń pierniczkowy z czekoladą


Zalety kaszy jaglanej zachęcają do stosowania jej w coraz to ciekawszych połączeniach. Głównie ma swój udział w posiłkach na słodko, ale służy również dobrze jako zagęstnik do zup krem, czy do pasztetu wegetariańskiego.
Typowy budyń jaglany to nic innego, jak ugotowana, zmiksowana kasza na gładki krem, z masą smakowitych dodatków. Całość sprawia, że można stracić głowę i umiar przy takim deserze. Można pocieszyć się tym, że jest sycący, z powodzeniem sprawdzi się jako jeden z porządnych posiłków i w dodatku coś wartościowego w organizmie nam zostawi ;)

inspiracja ze strony natchniona


Składniki (3 średnie porcje):
100g suchej kaszy jaglanej
500ml mleka sojowego lub inne
200 ml wody
50g daktyli
1 łyżka kakao
60g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki przyprawy do piernika

Do garnka wlać wodę i 300 ml mleka, zagotować, wsypać kaszę i gotować do miękkości ok. 15 minut. Pod koniec gotowania wrzucić daktyle. Wyłączyć gaz, dodać połamaną czekoladę i na chwilę odstawić. Zmiksować blenderem, dodać kakao, przyprawę do piernika. dolać resztę mleka i ponownie zmiksować na gładki krem.
Podawać z plasterkami banana, posypane orzechami laskowymi.








Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku