Odżywcze brownies z banana, ciecierzycy i orzechów laskowych
Jaka jest wersja moich brownies ? Sama byłam zdziwiona, jaką mają mięciutką strukturę, z wyrazistym czekoladowym smakiem, cieciorki się nie wyczuwa, smak banana też nie jest dominujący, jak to czasem bywa. Tutaj wytworzyła się istna harmonia, która nie krzyczy "jestem marnym zamiennikiem !", tylko upewnia Cię w przekonaniu, że świadome i zdrowe odżywianie, jest najlepszą rzeczą, jaką mogłeś wdrożyć w swoje życie :)
Składniki (10 małych sztuk):
1 banan
100g ciecierzycy, z puszki lub ugotowanej
60g masła (lub na pół z olejem kokosowym)
4 łyżki mielonych orzechów laskowych (zmieliłam krótko całe w robocie)
2 łyżki mąki żytniej
2 pełne łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 paski gorzkiej czekolady
W misce umieścić banana, ciecierzycę i masło, zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać resztę składników i wymieszać. Na koniec dodać posiekaną czekoladę, można dorzucić parę orzechów laskowych.
Nałożyć po kopiastej łyżce do foremek na muffiny, użyłam silikonowych. Posypać orzechami, piec 15-18 minut w temp. 180 st. C.
Czekoladowe wypieki z ciecierzycy są przepyszne! ;)
OdpowiedzUsuńMuszę się w końcu skusić na taki wypiek z ciecierzycy :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńMmm, wyglądają wspaniale :)
OdpowiedzUsuńPolecam piec w 170 stopni 20min
OdpowiedzUsuńDużo zależy od piekarnika, dlatego warto właśnie kontrolować pieczenie i sprawdzać ciasto przed wyznaczonym czasem :)
Usuń