Placek twarogowy z pomidorami, cukinią i miętą
Ostatnio nadużywam mięty w kuchni. Moja potrzeba korzystania ze świeżych ziół ciągle rośnie i już myślę o obowiązkowym miejscu w moim domu, na szeroki wybór tych naturalnych przypraw. Jeśli nie dodaję mięty do sałatek, czy wody do picia, to ląduje w naleśniku lub koktajlu. Cudownie orzeźwia, jest niczym wisienka na torcie, ja bym na pewno była za zamianą wisienki na miętę.
Upiekłam na śniadanie coś na kształt placko-omleta, tak żeby nadzienie było od razu widoczne i kuszące. Letnio, lekko i cały dzień na dobrej fali.
2 jajka
1/3 szklanki mleka, dowolnego
3 łyżki mąki orkiszowej/gryczanej
2 łyżki pokruszonego twarogu
3 plasterki pomidora
parę plasterków cukinii
2 łyżki twarogu
łyżka orzeszków ziemnych/nerkowców
parę listków mięty
sól, pieprz
ew. tahini do skropienia
Jajka zmiksować z mlekiem i mąką na jednolitą masę. Dodać pokruszony twaróg i szczyptę soli. Na patelni rozgrzać odrobinę masła lub oleju i wlać masę. Od razu poukładać na wierzchu dodatki: plasterki pomidora i cukinii, najlepiej połówki, kawałki twarogu, listki mięty i orzeszki. oprószyć solą i pieprzem. Przykryć patelnię pokrywką i dusić ok 10 minut, aż wierzch będzie ścięty, a dodatki zapieczone w cieście.
Odkryć, jeszcze chwilę podsmażać, można posypać serem, polać tahini i dodać więcej mięty.
Smacznie ;-)
OdpowiedzUsuńW takiej wersji jeszcze nie robiłam - zarówno jeśli chodzi o twarogowy dodatek w bazie, jak i miętę na wierzchu ;)
OdpowiedzUsuńidealnie!
OdpowiedzUsuńWłaśnie wypróbowałam i jest naprawdę idealne! Na pewno jeszcze w przyszłości zrobię sobie placka z tego przepisu :)
UsuńTo świetnie, jak dla mnie to na razie taki placek wypiera nawet bananowe pankejki, taka pora :P
UsuńPo takim śniadaniu dzień musi być udany :)
OdpowiedzUsuńOstatnio kupiłam sobie miętę czekoladową - pachnie obłędnie :)
Mięty nie można nadużyć - moja kuchnia każdą ilość pochłonie! Bardzo ciekawe danie! :)
OdpowiedzUsuń