Lemoniada z czerwonym grejpfrutem i rozmarynem
Takie napoje nie były u mnie wcześniej popularne. Dlaczego, ja się pytam ? Cudownie orzeźwiające, kwaskowe, lekko słodkie i nawet nie jest się po nich głodnym. Taka lemoniada nie musi być z samych cytryn, chociaż jest klasykiem, to warto spróbować innych wystrzałowych połączeń. Ten przepis to kolejny dowód na to, że warto mieć w swoim domu doniczkę, a może nawet donicę pełną rozmarynu. U mnie schodzi jak szalony, dalej rośnie i ma się dobrze. Obok rozmarynu rośnie tymianek i równie często ląduje do potraw. Doniczka stoi na tarasie i korzysta ze słońca, a w zimie przechowuję ją w domu. Gotowanie ze świeżymi ziołami to zupełnie inna bajka.
Składniki, 1 dzbanek - 4 duże szklanki:
2 duże czerwone grejpfruty
pół cytryny
200ml wody
Syrop rozmarynowy
garść gałązek świeżego rozmarynu, ok. 5
150ml wody
3 łyżki brązowego cukru
Rozmaryn zalać w rondelku wodą, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Docisnąć gałązki parę razy tłuczkiem. Gotować do brunatnego zabarwienia się płynu. Odstawić do wystygnięcia.
Z grejpfrutów wycisnąć sok, można sokowirówką lub ręcznie. Mnie się udało ręcznie, wyszło ok. 400 ml. Wlać sok do dzbanka, dodać wyciśnięty sok z cytryny, wlać syrop rozmarynowy i dolać jeszcze 200 ml wody.
Do szklanek wsypać lód, zalać lemoniadą i przystroić gałązką rozmarynu.
brzmi ciekawie, spróbuje ;)
OdpowiedzUsuńtakie orzeźwienia mi potrzeba :)
OdpowiedzUsuńO takiej lemoniady to bym się napiła ;)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się tak kombinacja, chętnie sprawdzę :>
OdpowiedzUsuńAleż kuszące połączenie!
OdpowiedzUsuńTeż mam ziołowe doniczki ustawione w szeregu na kuchennym parapecie, uwielbiam ten zapach :)
świetny smak!orzeźwiająca i smaczna...na upały w sam raz:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie skorzystałam z przepisu, nie mam tylko lodu więc wrzuciłam leminiadę do zamrażarki na chwilę, jak spróbuje to się odezwę... chyba, że się otruje ��
OdpowiedzUsuńŻyczcie mi smacznego!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńUwielbiam lemoniadę i jeszcze nigdy nie robiłam jej z grejpfrutem oraz rozmarynem. W lato przyrządzam cytrynową lemoniadę z miętą, którą podaję w specjalnych szklankach do serwowania napojów https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/szklanki razem z kostkami lodu. Polecam wszystkim, zwłaszcza gdy jest bardzo gorąco. Napój skutecznie gasi pragnienie oraz nawadnia.
OdpowiedzUsuńMniam! Jeszcze dokupić do tego słoik z kranem i właśnie w taki sposób podawać np. na różnych imprezach. Jestem pewna, że zrobi to odpowiednią furorę! Skorzystam z przepisu na pewno!
OdpowiedzUsuń