Ciasto na musie jabłkowym z dynią, polane tahini
Ostatnio wyspecjalizowałam się w robieniu posiłkowych ciast wieloskładnikowych, z rzeczy które gdzieś kręcą się po domu (nie, nie z pantofli, gazet i ołówków). Znowu z najlepszych rzeczy w tym sezonie, a jakże, z dyni i jabłek. Właśnie takie ciasto możecie wziąć zamiast kanapki na drugie śniadanie albo kroić w plastry i smarować masłem orzechowym.
Ręka mi zadrgała, ale tym razem nie dodałam do środka czekolady i orzechów. Zazwyczaj je dodaję, bo uważam, że to jedne z najlepszych dodatków, jakie możemy spotkać w kawałku takiego ciasta, lecz potrzeba inności i odmiany mnie powstrzymała.
Całość opiera się na musie z jabłek i dyni, można użyć tylko mąk bezglutenowych lub po połowie z orkiszową, najlepiej te które macie w domu lub te, które najbardziej lubicie.
Taki wypiek przyjmuje na siebie wszystko, co kremowe lub konfiturowe, więc kawałek polany tahini i mleczkiem kokosowym smakuje obłędnie ^^
Składniki:
1 duże jabłko, najlepiej kwaśne
pół szklanki puree z pieczonej dyni*
1 jajko
3 łyżki oleju
1 łyżka miodu
2 łyżki brązowego cukru
1/2 szklanki mąki jaglanej (gryczanej lub owsianej)
1/2 szklanki mąki orkiszowej
1 płaska łyżeczka sody
1/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżka wiórek kokosowych
2 łyżki jogurtu naturalnego (można zastąpić dowolnym mlekiem)
wierzch:
6 plasterków jabłka
pestki dyni
*puree z dyni: zmiksować na mus upieczoną dynię, np. jak z tego przepisu
Jabłko obrać, wydrążyć gniazda nasienne i zmiksować blenderem na mus. Dodać puree z dyni i jajko. Znowu zmiksować na gładką masę, mogą być drobne kawałki.
Do miski przełożyć mus, dodać olej, cukier i miód. Następnie pozostałe składniki i wymieszać na ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Formę o wymiarach 15x15 cm (ogólnie foremka z tych mniejszych niż standardowe) posmarować olejem i wlać do środka ciasto. Ułożyć na wierzchu plasterki jabłek, można dać więcej i posypać pestkami dyni. Piec 35-40 minut, w temp. 180 st. C.
Świetnie pasują do niego wszelkie konfitury, masła orzechowe i jogurty.
Swietny przepis na zdrowe ciacho;-). Dynie mam,pozostale skladniki rowniez. Nie pozostaje mi nic innego,tylko wziac i upiec to ciasto:-P.
OdpowiedzUsuńTo cudownie się składa :D Takie składniki zawsze warto mieć w domu, pozdrawiam! :)
UsuńWspaniałe są takie ciasta, poręczne, smaczne i zdrowe :) jabłkowe najlepsze na jesień! Też zwykle dodaję orzechy, ale dobrze czasem zrobić odmianę ;)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńZ dynią i jabłkiem? Większej rekomendacji nie potrzebuję ;)
OdpowiedzUsuńCiasto na musie? To musi być boskie :D
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńJeśli ma takie dodatki to musi być super wilgotne, pycha :)
OdpowiedzUsuń