TRYB JASNY/CIEMNY

Cukinia z bakłażanem, ciecierzycą i masłem orzechowym


Jedne ze składników, które uwielbiam i bardzo często stosuję w posiłkach to mleczko kokosowe i masło orzechowe. Początkowo dodawałam je jedynie do jedzenia na słodko i nawet nie próbowałam połączyć z wytrawnymi smakami, a co dopiero na obiad. Człowiek jednak z biegiem czasu wyzbywa się ograniczeń, przynajmniej u mnie tak to działa. W poszukiwaniu nowych połączeń smakowych, dodałam właśnie owe składniki do piątkowego obiadu i stwierdziłam, że jak mogłam żyć tak długo w nieświadomości, a może bardziej z brakiem zainteresowania takim zestawieniem. 


Już wiem, że nawet mięsolub za takie danie mógłby oddać swojego wielkiego, panierowanego kotleta i stwierdzić, że raz w tygodniu mógłby wprowadzić do kuchni taką pyszną i prostą propozycję. Całość przepełnia orzechowy aromat, kremowe tło, mięciutkie warzywa i mięsiste kuleczki ciecierzycy, a co, białko też jest. Pożywnie :))

Składniki (3-4 porcje)
1 średnia cukinia
1 mały bakłażan (można pominąć i dać więcej cukinii)
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz
zioła prowansalskie, pół łyżeczki
140g ciecierzycy ugotowanej (ok. pół puszki)
1 łyżka gęstego mleczka kokosowego
1 łyżka masła orzechowego

do podania:
świeża bazylia
opc. Parmezan w kawałku, do posypania
brązowy ryż, ugotowany

Cukinię i bakłażana przekroić wzdłuż na pół i jeszcze raz wzdłuż na ćwiartki. Podłużne kawałki pokroić w niegrube plasterki. Czosnek posiekać z grubsza na kawałki. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić warzywa, czosnek. przykryć pokrywką i dusić 5 minut. Odkryć, polać jeszcze z wierzchu oliwą, posolić, posypać pieprzem, ziołami prowansalskimi i dusić ponownie pod przykryciem 5 min lub więcej, do zmięknięcia warzyw. Dodać ciecierzycę, mleczko kokosowe i masło orzechowe, które wmieszać w całość, żeby się rozpuściły i dobrze połączyły z warzywami. 

Podanie: na talerz nałożyć parę łyżek brązowego ryżu, na to dowolną ilość potrawki z cukinią, posypać posiekaną bazylią i startym Parmezanem.



Komentarze

  1. Namówienie rodzina na bezmiesny obiad uważam za wielki sukces! wspaniały i na pewno bardzo smaczny obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale świetny pomysł! Uwielbiam ciecierzycę w każdej postaci, ale ta wersja bije na głowę! Mleko kokosowe i masło orzechowe - mogłabym jeść je bez końca :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o tak, te dwa składniki są genialne i mogę je zajadać zarówno na słodko jak i wytrawnie:) świetne danie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku