Placki cukiniowe ze świeżą figą i miodem
Odkryłam kolejną cudowną mąkę! Ma jasnożółty kolor, jest bezglutenowa i idealna, jako dodatek do placków śniadaniowych. Mąka jaglana wcześniej nie pojawiała się w sklepach, a teraz już w popularnym supermarkecie bez problemu można ją dostać. Te placki są zupełnie oryginalne, nawet nie wiem jak mam je opisać. Mamy tu kawałeczki miękkiej cukinii, lekką skorupkę na wierzchu placków i delikatny, piankowo-gąbczasty środek. Koniecznie do zrobienia teraz, w tym okresie, kiedy mamy pod dostatkiem miękkich i słodkich fig, różowych w środku, jak policzki w zimie.
Składniki:
2/3 szklanki startej cukinii, na grubych oczkach
1 jajko
3 łyżki mąki jaglanej (ew. ryżowa, gryczana, owsiana)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki mleka sojowego lub innego płynu
Dodatki:
świeża figa
miód
cynamon
Cukinię wymieszać z jajkiem, następnie dodać mąkę, proszek i mleko. Na patelni rozgrzać trochę oleju, rozłożyć masę na 3 części i smażyć placki z każdej strony na złoty kolor, odwrócić, gdy wierzch będzie lekko zwarty.
Na plackach poukładać plasterki figi, polać całość łyżeczką miodu i oprószyć cynamonem.
Mmm, pycha@
OdpowiedzUsuńSzkoda tylko, że u mnie fig już dawno nie ma... :(
Ja jeszcze nic z jaglanej nie robiłam, dostać nie mogę nigdzie! :(
OdpowiedzUsuńJa znalazłam w simply :)
UsuńWygląda smacznie! :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Uwielbiam piec na bazie maki jaglanej. W mojej kuchni czesto jej uzywam;-).
OdpowiedzUsuńTo świetnie, widzę że mam odbiorcę w tym temacie, dobrze jest mieć zwolenników takich zdrowych nawyków :))
UsuńMusze zmiksowac kaszę na mąkę i poczynić takie placuchy :D
OdpowiedzUsuńŚwietnie to wygląda :D Pewnie były pyszne :D
OdpowiedzUsuńFiga dodaje im uroku i koloru ;p
Ania