TRYB JASNY/CIEMNY

Ulubiony sos pomidorowy do makaronu, z czerwoną fasolą i indykiem


Jest dobrze, mam więcej czasu, mimo że ciągle wynajduje sobie nowe zajęcia. Jesień jest kapryśna, ale daje się lubić. Mam dobrych znajomych, zmiany humoru, lepszy brzuch i ciepły makaron w misce. Wszystko idzie trochę po myśli, a trochę nie, ale lubię to.



Jakie macie ulubione dania na co dzień ? Każdy ma w zanadrzu przepis, który często pojawia się w tygodniowym planie, nawet jeśli są to tosty lub jajko sadzone. Ja, gdy mam upieczony spory kawałek indyka i kartonik sosu pomidorowego, to zaraz w głowie kręci się znowu ten makaron. 

Składniki (3-4 porcje):
1 mała cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
500 g sosu pomidorowego, passaty
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/3 łyżeczki soli i pieprzu
spora szczypta słodkiej i ostrej papryki
130 g czerwonej fasoli, ugotowanej (z puszki)
2 łyżki sosu sojowego
Mięso:
200 g filetu z indyka
sól, pieprz
oliwa
zioła prowansalskie

makaron świderki, orkiszowy/razowy
ser Parmezan, w kawałku

Pieczenie indyka (można zrobić od razu większą ilość): Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy oliwą, ziołami, solą i pieprzem. Pieczemy 40 min w żaroodpornym naczyniu, przykryte folią aluminiową. Odkrywamy i pieczemy jeszcze 20 min.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę i czosnek, nie musi być za drobno.
Podsmażyć na złoty kolor, następnie wlać sos pomidorowy i wsypać wszystkie przyprawy. Doprowadzić do bulgotania, zostawić na małym ogniu 5 minut. Dodać fasolę, sos sojowy i pokrojonego indyka w średnie kawałki, wielkości jak plaster marchewki. Wymieszać, gotować jeszcze 2 minuty i wyłączyć ogień. 

Ugotowany makaron polać sosem z indykiem i posypać startym Parmezanem.






Komentarze

  1. Nie wiem czemu tak rrzadko jadam indyka. Bardzo lubie. Musze zaczac kupowac i na pewno zrobie z tego przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietny przepis na sos. Takiego z fasola nigdy nie robilam. Skorzystam z przepisu. Tez zrobie z indykiem,bo to moje ulubione mieso;-).

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku