TRYB JASNY/CIEMNY

Makowiec jaglany z czekoladową polewą


Na każde święta oczywiście na stole goszczą tradycyjne smaki, ale to nie znaczy, że zawsze muszą być w tej samej formie. Czy wsadzisz mak do strucli drożdżowej, nadziejesz nim babeczki, użyjesz go do kutii lub upieczesz z nim intensywny makowiec z kaszą jaglaną, to dalej będzie smak świąt i smak tradycyjnych składników.

Jak już pewnie wiele razy wspominałam u mnie niezmiennie jest strucla drożdżowa z masą makową i lukrem (można ją tu zobaczyć) oraz w tym roku wspaniale odkryty makowiec ze zmieloną kaszą jaglaną, o orzechowym smaku, polany kremową polewą czekoladową. 
To ciasto jest niezwykle intensywne, a przy tym delikatne i kremowe. Bez żadnego spodu z ciasta, wystarcza mu tylko polewa i ładna dekoracja. W dodatku jest bezglutenowe, bez dodatku nabiału i wcale jakoś to nie było moim głównym celem, więc radość ze zdrowszego wypieku jest jeszcze większa. 



Na ostatniej prostej do wigilijnego stołu, życzę wszystkim wspaniałych, wesołych świąt i żeby jedzenie było dodatkiem do rodzinnej atmosfery, zbliżając Was jeszcze bardziej.

Składniki:
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
1/3 szklanki wody
2 szklanki mleka roślinnego (sojowe)
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 łyżka miodu lub 2 syropu klonowego/ z agawy
szczypta soli
2 łyżki masła orzechowego
700g masy makowej

Polewa:
100g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki mleczka kokosowego
1 łyżeczka kakao
płatki migdałowe
ew. płatki białej czekolady

Domowa masa makowa - przepis tutaj na 2 razy więcej niż potrzeba, resztę możecie wykorzystać do innego makowca lub zmniejszyć składniki o połowę.

Kaszę jaglaną wsypać do średniego garnka, zalać wodą, mlekiem, dodać skórkę z pomarańczy, miód i sól. Ugotować do miękkości, aż wchłonie płyn, co jakiś czas zamieszać, będzie gęsta jak krem. Odstawić i chwilę ostudzić. 

Do kaszy dodać masło orzechowe, 500g masy makowej i zmiksować blenderem ręcznym lub dobrym malakserem, żeby nie było dużo grudek. 
Następnie dodać resztę masy makowej i wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. Boki formy posmarować masłem lub olejem kokosowym. Rozłożyć w środku masę i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 st. C  i piec 35-40 minut. Wystudzić.

Polewa:
W rondelku rozpuścić czekoladę, następnie dolewać powoli mleczko kokosowe cały czas mieszając. Dodać kakao i rozmieszać na gładką masę. Polać makowiec, posypać płatkami migdałów i wiórkami białej czekolady. Odstawić na noc w chłodne miejsce.



Komentarze

  1. Po prostu cudowny!!! Zdrowych,radosnych i rodzinnych swiat:-P.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczna i zdrowa wersja :)
    Zapraszam na http://iwonka-bloguje.blogspot.com na sylwestrowy konkurs z marką Sante :)
    Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne ciacho! od razu ślinka cieknie na samą myśl o takiej świątecznej słodkości, tym bardziej, że uwielbiam masę makową <3

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku