Makowiec jaglany z czekoladową polewą
Na każde święta oczywiście na stole goszczą tradycyjne smaki, ale to nie znaczy, że zawsze muszą być w tej samej formie. Czy wsadzisz mak do strucli drożdżowej, nadziejesz nim babeczki, użyjesz go do kutii lub upieczesz z nim intensywny makowiec z kaszą jaglaną, to dalej będzie smak świąt i smak tradycyjnych składników.
Jak już pewnie wiele razy wspominałam u mnie niezmiennie jest strucla drożdżowa z masą makową i lukrem (można ją tu zobaczyć) oraz w tym roku wspaniale odkryty makowiec ze zmieloną kaszą jaglaną, o orzechowym smaku, polany kremową polewą czekoladową.
To ciasto jest niezwykle intensywne, a przy tym delikatne i kremowe. Bez żadnego spodu z ciasta, wystarcza mu tylko polewa i ładna dekoracja. W dodatku jest bezglutenowe, bez dodatku nabiału i wcale jakoś to nie było moim głównym celem, więc radość ze zdrowszego wypieku jest jeszcze większa.
Na ostatniej prostej do wigilijnego stołu, życzę wszystkim wspaniałych, wesołych świąt i żeby jedzenie było dodatkiem do rodzinnej atmosfery, zbliżając Was jeszcze bardziej.
Składniki:
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
1/3 szklanki wody
2 szklanki mleka roślinnego (sojowe)
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 łyżka miodu lub 2 syropu klonowego/ z agawy
szczypta soli
2 łyżki masła orzechowego
700g masy makowej
Polewa:
100g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki mleczka kokosowego
1 łyżeczka kakao
płatki migdałowe
ew. płatki białej czekolady
Domowa masa makowa - przepis tutaj na 2 razy więcej niż potrzeba, resztę możecie wykorzystać do innego makowca lub zmniejszyć składniki o połowę.
Kaszę jaglaną wsypać do średniego garnka, zalać wodą, mlekiem, dodać skórkę z pomarańczy, miód i sól. Ugotować do miękkości, aż wchłonie płyn, co jakiś czas zamieszać, będzie gęsta jak krem. Odstawić i chwilę ostudzić.
Do kaszy dodać masło orzechowe, 500g masy makowej i zmiksować blenderem ręcznym lub dobrym malakserem, żeby nie było dużo grudek.
Następnie dodać resztę masy makowej i wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. Boki formy posmarować masłem lub olejem kokosowym. Rozłożyć w środku masę i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i piec 35-40 minut. Wystudzić.
Polewa:
W rondelku rozpuścić czekoladę, następnie dolewać powoli mleczko kokosowe cały czas mieszając. Dodać kakao i rozmieszać na gładką masę. Polać makowiec, posypać płatkami migdałów i wiórkami białej czekolady. Odstawić na noc w chłodne miejsce.
Po prostu cudowny!!! Zdrowych,radosnych i rodzinnych swiat:-P.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuńSmaczna i zdrowa wersja :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na http://iwonka-bloguje.blogspot.com na sylwestrowy konkurs z marką Sante :)
Wesołych Świąt :)
świetne ciacho! od razu ślinka cieknie na samą myśl o takiej świątecznej słodkości, tym bardziej, że uwielbiam masę makową <3
OdpowiedzUsuń