TRYB JASNY/CIEMNY

Pieczone warzywa z przyprawami i sosem z tahini


Warzywa, to słowo kojarzy się z tyloma pozytywnymi myślami. Darzę je chyba największą sympatią w kuchni, są niesamowite. Choćby właśnie takie upieczone, po prostu z przyprawami, do tego nieskomplikowany sos, jedynie zmieszany i całość może służyć za ciepły, sycący posiłek. Taki zestaw też jest świetnym dodatkiem do ulubionych dań, można zawinąć je w naleśnika i zapiec z serem albo posiekać, wymieszać z makaronem i pesto. Tyle zastosowań, że głowa mała. 



Nadeszła ta era, że wolę mieć w szafce bakłażana i czosnek, zamiast czekolady, że woń karmelizowanej pietruszki, to zapach miesiąca, a cała blacha pieczonych warzyw jest jednym z lepszych posiłków tygodnia. Z potrzeby podkręconej prostoty, proszę !

Składniki (4-5 porcji)
3 małe marchewki
3 małe pietruszki
1 czerwona papryka
1 bakłażan
1 cebula
4 ząbki czosnku
4-5 łyżek oliwy
sól, pieprz
1/4 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki mielonego kminku
1 płaska łyżeczka brązowego cukru 
1 łyżka orzechów laskowych

Sos:
1 łyżka tahini
1 łyżka jogurtu naturalnego
2 łyżki wody
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz

Marchewkę i pietruszkę obrać, przekroić na pół w poprzek i na 2-3 paski. Paprykę pokroić w podłużne paski, bakłażana w średnie plastry i te jeszcze na pół. Cebulę pokroić w ósemki. Czosnek obrać z łupinek (możne je zostawić, wtedy będzie bardziej kremowy). Wszystko wrzucić do miski i wymieszać z oliwą. Przełożyć na blachę do pieczenia. Posypać po całości solą, pieprzem i resztą przypraw oraz cukrem. Orzechy przekroić na pół i rozrzucić po warzywach. Wszystko jeszcze przemieszać szpatułką i rozprowadzić po całej blaszce, żeby za dużo na sobie nie leżało. Piec 30-35 minut w temp 190 st. C. Można w trakcie jeszcze skropić trochę oliwą, jeśli coś się nie pokryło.

Wymieszać w kubeczku składniki na sos, polać upieczone warzywa. Podawać same lub jako dodatek



Tutaj na drugi dzień podsmażone, podane z jajkiem sadzonym,  parmezanem i polane sosem z tahini.





Komentarze

  1. Muszę przyznać, że nigdy jeszcze nie piekłam warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc polecam szybko to nadrobić, to się zakochasz w takiej formie :))

      Usuń
  2. Jak pieczone warzywa to tylko z tahini lub masłem orzechowym - świetny pomysł na obiad ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieczone warzywa to hit do tego stopnia, że obawiam się, że pomału się od nich uzależniam! Z tahini smakują genialnie :) dobra opcja to również płatki drożdżowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. słyszałam o płatkach drożdżowych, ale na razie nie są dostępne za bardzo w sklepach, tylko na wysyłkę, to trochę zraża, a są takie odżywcze :)

      Usuń
  4. pieczone warzywa to chyba jedno z moich uzależnień, uwielbiam szczególnie z sosem z tahini <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też powoli się uzależniam, nigdy się nie znudzą :D

      Usuń
  5. uwielbiam pieczone warzywa, co prawda nigdy jeszcze nie robiłam pieczonej pietruszki i to jeszcze w dodatku z cynamonem i sosem z tahini :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajnie ją dodać, z tymi przyprawami nabiera ciekawego smaku :)

      Usuń
  6. Danie warte wypróbowania, pyszne warzywka :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku