Pieczone warzywa z przyprawami i sosem z tahini
Warzywa, to słowo kojarzy się z tyloma pozytywnymi myślami. Darzę je chyba największą sympatią w kuchni, są niesamowite. Choćby właśnie takie upieczone, po prostu z przyprawami, do tego nieskomplikowany sos, jedynie zmieszany i całość może służyć za ciepły, sycący posiłek. Taki zestaw też jest świetnym dodatkiem do ulubionych dań, można zawinąć je w naleśnika i zapiec z serem albo posiekać, wymieszać z makaronem i pesto. Tyle zastosowań, że głowa mała.
Nadeszła ta era, że wolę mieć w szafce bakłażana i czosnek, zamiast czekolady, że woń karmelizowanej pietruszki, to zapach miesiąca, a cała blacha pieczonych warzyw jest jednym z lepszych posiłków tygodnia. Z potrzeby podkręconej prostoty, proszę !
Składniki (4-5 porcji)
3 małe marchewki
3 małe pietruszki
1 czerwona papryka
1 bakłażan
1 cebula
4 ząbki czosnku
4-5 łyżek oliwy
sól, pieprz
1/4 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki mielonego kminku
1 płaska łyżeczka brązowego cukru
1 łyżka orzechów laskowych
Sos:
1 łyżka tahini
1 łyżka jogurtu naturalnego
2 łyżki wody
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
Marchewkę i pietruszkę obrać, przekroić na pół w poprzek i na 2-3 paski. Paprykę pokroić w podłużne paski, bakłażana w średnie plastry i te jeszcze na pół. Cebulę pokroić w ósemki. Czosnek obrać z łupinek (możne je zostawić, wtedy będzie bardziej kremowy). Wszystko wrzucić do miski i wymieszać z oliwą. Przełożyć na blachę do pieczenia. Posypać po całości solą, pieprzem i resztą przypraw oraz cukrem. Orzechy przekroić na pół i rozrzucić po warzywach. Wszystko jeszcze przemieszać szpatułką i rozprowadzić po całej blaszce, żeby za dużo na sobie nie leżało. Piec 30-35 minut w temp 190 st. C. Można w trakcie jeszcze skropić trochę oliwą, jeśli coś się nie pokryło.
Wymieszać w kubeczku składniki na sos, polać upieczone warzywa. Podawać same lub jako dodatek.
Tutaj na drugi dzień podsmażone, podane z jajkiem sadzonym, parmezanem i polane sosem z tahini.
Muszę przyznać, że nigdy jeszcze nie piekłam warzyw :)
OdpowiedzUsuńWięc polecam szybko to nadrobić, to się zakochasz w takiej formie :))
UsuńJak pieczone warzywa to tylko z tahini lub masłem orzechowym - świetny pomysł na obiad ;D
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńPieczone warzywa to hit do tego stopnia, że obawiam się, że pomału się od nich uzależniam! Z tahini smakują genialnie :) dobra opcja to również płatki drożdżowe.
OdpowiedzUsuńsłyszałam o płatkach drożdżowych, ale na razie nie są dostępne za bardzo w sklepach, tylko na wysyłkę, to trochę zraża, a są takie odżywcze :)
Usuńpieczone warzywa to chyba jedno z moich uzależnień, uwielbiam szczególnie z sosem z tahini <3
OdpowiedzUsuńja też powoli się uzależniam, nigdy się nie znudzą :D
Usuńuwielbiam pieczone warzywa, co prawda nigdy jeszcze nie robiłam pieczonej pietruszki i to jeszcze w dodatku z cynamonem i sosem z tahini :)
OdpowiedzUsuńfajnie ją dodać, z tymi przyprawami nabiera ciekawego smaku :)
UsuńDanie warte wypróbowania, pyszne warzywka :)
OdpowiedzUsuń