Tofurnik waniliowy z miodowym spodem - wspaniały sernik z tofu
Właśnie dla takich rzeczy kocham eksperymenty i ludzką myśl podchwytliwości. Choćby ten tofurnik. Wygląda jak sernik z krowiego twarogu, smakuje jakby w środku był biały ser, no a właśnie nic z tych rzeczy. Dlaczego ma plusy i dlaczego warto go zrobić ? Po pierwsze, jak to przy większości roślinnych zamienników nie ma po nim takiego uczucia obciążenia, jak po odzwierzęcych rzeczach. Towarzyszy nam tylko uczucie lekkości i łatwiejszego trawienia, oczywiście jeśli nie zjecie na raz pół blachy. Jest to dobry pomysł dla osób z alergią na białka mleka krowiego, dla osób z zaparciami i trądzikiem, które mają związek z jedzeniem nabiału, ale także dla wszystkich szukających nowych połączeń i pysznego zaskoczenia.
W środku same dobre rzeczy, kremowy, ale zwarty środek. Pięknie się kroi, dominuje waniliowy smak i aromat miodowego, imbirowego spodu, który polecam do upieczenia wcześniej.
Ja dałam się przekonać i jest to już mój drugi tofurnik, a wiem, że na tym się nie skończy. Kolejna fascynacja i kolejne pyszne odkrycie, zachęcam !
Tortownica (24-26 cm)
Spód
miodowe ciasto imbirowe - przepis niżej lub 300 g ciastek imbirowych/pierniczków
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżka oleju kokosowego lub masła
Masa serowa:
540g tofu, naturalnego
1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego*
3 łyżki cukru pudru
2-3 łyżki syropu z agawy lub 1 łyżka miodu
1/3 szklanki soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
pół laski wanilii
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa:
30g mlecznej czekolady
40g gorzkiej czekolady
3-4 łyżki mleczka kokosowego
*zostawić 3-4 łyżki do polewy
Spód można upiec dzień wcześniej lub w tym samym dniu.
Miodowe ciasto imbirowe:
100g miodu
50 g masła
50 g ciemnego cukru, muscovado
110 g mąki owsianej
50 g mąki, dowolnej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego imbiru w proszku
szczypta soli
1 małe jajko
Miód, cukier i masło włożyć do rondelka i podgrzewać do rozpuszczenia się. W misce wymieszać suche składniki, następnie zmiksować z miodową masą i jajkiem. Formę o średnicy 20 cm posmarować masłem i wlać do środka masę. Włożyć do piekarnika i piec w 150 st. C, przez 1 godzinę 20 minut. Wystudzić.
Ciasto pokruszyć rękami i widelcem na okruszki. Masło orzechowe rozpuścić z olejem lub masłem, żeby było płynne. Wymieszać ze spodem na mokrą kruszonkę, wsypać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i docisnąć formując spód.
Masa serowa
Wszystkie składniki poza mleczkiem kokosowym włożyć do miski i zmiksować blenderem na gładką masę. Dolać mleko i zmiksować ponownie. Spróbować i ewentualnie dosłodzić.
Wlać masę na przygotowany spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i piec 20 minut, następnie skręcić temp. do 150 st. C i piec jeszcze 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika uchylić drzwiczki i zostawić tofurnik w środku na 15 minut. Następnie wyjąć i studzić przynajmniej 2-3 godziny.
Polewa
Czekoladę rozpuścić w rondelku na parze, dodać mleczko i wymieszać na gładką masę. Rozsmarować na wierzchu tofurnika.
Schłodzić najlepiej przez noc.
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa:
30g mlecznej czekolady
40g gorzkiej czekolady
3-4 łyżki mleczka kokosowego
*zostawić 3-4 łyżki do polewy
Spód można upiec dzień wcześniej lub w tym samym dniu.
Miodowe ciasto imbirowe:
100g miodu
50 g masła
50 g ciemnego cukru, muscovado
110 g mąki owsianej
50 g mąki, dowolnej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego imbiru w proszku
szczypta soli
1 małe jajko
Miód, cukier i masło włożyć do rondelka i podgrzewać do rozpuszczenia się. W misce wymieszać suche składniki, następnie zmiksować z miodową masą i jajkiem. Formę o średnicy 20 cm posmarować masłem i wlać do środka masę. Włożyć do piekarnika i piec w 150 st. C, przez 1 godzinę 20 minut. Wystudzić.
Ciasto pokruszyć rękami i widelcem na okruszki. Masło orzechowe rozpuścić z olejem lub masłem, żeby było płynne. Wymieszać ze spodem na mokrą kruszonkę, wsypać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i docisnąć formując spód.
Masa serowa
Wszystkie składniki poza mleczkiem kokosowym włożyć do miski i zmiksować blenderem na gładką masę. Dolać mleko i zmiksować ponownie. Spróbować i ewentualnie dosłodzić.
Wlać masę na przygotowany spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i piec 20 minut, następnie skręcić temp. do 150 st. C i piec jeszcze 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika uchylić drzwiczki i zostawić tofurnik w środku na 15 minut. Następnie wyjąć i studzić przynajmniej 2-3 godziny.
Polewa
Czekoladę rozpuścić w rondelku na parze, dodać mleczko i wymieszać na gładką masę. Rozsmarować na wierzchu tofurnika.
Schłodzić najlepiej przez noc.
Przepis po prostu bomba;-)! Tofurnik wyglada mega apetycznie. Juz kilka razy robilam tofurniki. Ten jest zupelnie inny. Przepis zapisuje,bo z pewnoscia z niego skorzystam;-).
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje i na pewno świetnie smakuje!
OdpowiedzUsuńUwielbiam tofurniki :) Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńodkąd pierwszy raz zjadłamtofurnik, bardzo się w nim rozsmakowałam!
OdpowiedzUsuńJest idealnie gładki i zwarty. Bardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie robiłam i nie jadłam, ale zawsze mnie fascynują :>
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńCo zamiast mleczka kokosowego?
OdpowiedzUsuńMam po nim zatrucie :(
Raczej nie znajduję dla niego wegańskiego zamiennika, jednak jeśli chcesz możesz zamiast niego dodać nabiałowe produkty typu jogurt grecki lub śmietanę 12%, ale i tak nie robiłam tego w ten sposób..
Usuń