Ryż z soczewicą i warzywami, prosty posiłek dla zabieganych
W ciągu pracowitych dni, bez spokojnego wytchnienia, drzemania, czy czytania dobrej książki na pewno nie ma czasu na skomplikowane dania.
Pomagają mi szybkie produkty, mieszanki warzyw i słoiczek dobrego pesto, które zawsze się sprawdza, jako przyprawa i łącznik całego dania.
Można jeść na zimno, na ciepło, po treningu albo na kacu. Efekt docelowy: przyjemne, lekkie trawienie i brak ospałości.
Składniki:
1 woreczek brązowego ryżu (100g), ugotowanego
1/3 szklanki suchej, zielonej soczewicy
1,5 szklanki mieszanki mrożonych warzyw
1 łyżka zielonego pesto
sól, pieprz
opc. łyżeczka sosu sojowego
Soczewicę zalać w garnku szklanką wrzątku, lekko posolić i gotować do miękkości ok. 20-25 minut, jeśli wchłonie Po tym czasie wrzucić do niej warzywa, dolać trochę wody z czajnika, przykryć i dusić parę minut, aż warzywa zmiękną. Odstawić. Może zostać 2-3 łyżki nadmiaru wody, jeśli jest więcej to odlać. W garnku wymieszać ryż z soczewicą i warzywami, dodać szczyptę soli, pieprzu, pesto i ewentualnie sos sojowy.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńProsto, zdrowo i pysznie :D
OdpowiedzUsuńObiady w takiej postaci królują u mnie na stole w tygodniu, następnym razem zainspiruję się tym daniem :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, to taki powszedni must have :)
UsuńUświadomiłaś mi tylko, że muszę uzupełnić zamrażalnik warzywami na patelnię. Naprawdę sprawdzają się świetnie w tygodniu na szybki obiad :)
OdpowiedzUsuńZazwyczaj staram się je mieć, ratują życie, gdy czasem lodówka świeci pustką :P
UsuńNA kacu? haha, zapamiętam. A tak serio to świetny pomysł na szybki obiad :D
OdpowiedzUsuńhaha na kacu jak najbardziej :)
Usuńuwielbiam takie dania! szybko, prosto, smacznie i zdrowo :) po prostu idealnie. ryz i warzywa, to zawsze sie sprawdza :)
OdpowiedzUsuńOoo! Muszę zapamiętać na przyszłość :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie pomyslalam o polaczeniu ryzu z soczewica. Robilam to zawsze z warzywami,ale byl to ryz lub soczewica oddzielnie. Uwazam to za doskonaly pomysl i skorzystam z przepisu:-P.
OdpowiedzUsuń