Puszysty omlet owsiany z kakao
Jeśli zdarzyło Wam się zapomnieć o omletach na śniadanie lub nawet nigdy ich nie robiliście, to ten omlet zmieni Wasze poranki i długo nie da o sobie zapomnieć.
Jest puszysty, miękki, nie zbyt zbity, dzięki ubiciu piany z białek. Płatki owsiane również sprawiają, że konsystencja jest luźniejsza niż z typową mąką.
Szczególnie polecam z tym zestawem dodatków, wszystko połączyło się obłędnie ;)
Składniki (1 porcja):
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki płatków owsianych, zmielonych lub mąki owsianej
1 łyżeczka kakao
Dodatki:
banan (pół dużego)
2 łyżki serka waniliowego typu Danio lub gęstego mleczka kokosowego
1 łyżeczka masła orzechowego
2 łyżki musu z brzoskwiń
(mam domowe, letnie przetwory, można zmiksować też brzoskwinie z puszki)
syrop klonowy do polania
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić mikserem z solą i odrobiną cukru na sztywną pianę. Dodać żółtka i krótko zmiksować do połączenia z białkami. Dodać zmielone blenderem płatki (mielę większą ilość i mam na więcej razy), następnie wsypać kakao i wymieszać wszystko trzepaczką lub łyżką na jednolitą masę.
Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju np. kokosowego, rozłożyć równomiernie całą masę i piec z każdej strony po 1-2 minuty, żeby się ścięło i zbrązowiało.
Masło orzechowe rozpuściłam chwilę w mikrofali, żeby było płynne (można też w rondelku), wtedy ma świetną konsystencję do rozprowadzenia.
Rozłożyć dodatki liniowo koło siebie, a później łączyć już na talerzu, tak wychodzi różnorodnie.
Wygląda świetnie !
OdpowiedzUsuńJakoś nie umiem przekonać się do omletów na śniadanie. To chyba uraz z dzieciństwa, kiedy jadłam go bardzo, bardzo często... W każdym razie, mam w planach to zmienić i na pewno wypróbuję twój sposób :)
Ten na pewno nie jest typowym tradycyjnym omletem, więc może Ci się spodobać :)
UsuńTakie proste składniki, a tak pysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że to najlepsza rzecz, z prostych składników zrobić coś nietypowego :)
UsuńZ checia zrobie omlet wedlug Twojego przepisu;-). Super dodatki:-P.
OdpowiedzUsuń