TRYB JASNY/CIEMNY

Sernik z musem czekoladowym


Taki sernik spełni wiele ról, na różnych okazjach. Jest tak wykwintny, elegancki i pyszny, że spokojnie może służyć jako tort urodzinowy :) U mnie pierwszy raz pojawił się na Wielkanoc. Jest dość prosty w wykonaniu, a zarazem ma głębię smaku i ten mocny charakter klasycznych deserów. Polecam nowe spotkanie z odmianą typowego sernika.

Składniki:
220g ciastek kruchych, czekoladowych
50g rozpuszczonego masła
1 łyżeczka kakao

Ciastka zmiksować z masłem i kakao na konsystencję mokrego piasku. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać ciastka i ugnieść. Wstawić do lodówki.

Masa serowa:
1 kg sera białego, mielonego
250 ml śmietanki 30%
5 jajek
2/3 szklanki cukru
3 łyżki mąki

Do misy miksera włożyć wszystkie składniki i zmiksować na gładką masę. Nie miksować zbyt długo.
Masę przelać na ciasteczkowy spód. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, czyli należy wstawić formę z ciastem do większej blaszki, następnie wlać do większej formy gorącą wodę z czajnik, tak by sięgała do połowy wysokości. Piec w temp 160 st. C, przez 45-50 minut. Wystudzić.

Mus czekoladowy:
250 g gorzkiej czekolady
50 g masła
2 łyżki wody
4 jajka
3 łyżki cukru
100 ml śmietanki 30%

Forma kwadratowa o wymiarach 20x30 cm.


W rondelku umieścić czekoladę, masło, wodę, rozpuścić na gładką masę i odstawić do ostygnięcia. 
Ubić na sztywno białka, pod koniec dodając cukier. Do masy czekoladowej dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodać połowę białek i delikatnie wymieszać.
Ubić śmietankę na sztywno, dodać do czekolady razem z resztą białek i delikatnie wymieszać najlepiej szpatułką.
Mus czekoladowy rozprowadzić równo po  wierzchu sernika i włożyć do lodówki. Schłodzić przez 12 godzin, a najlepiej przez noc.

Przed podaniem posypać zeskrobanymi wiórkami czekolady.

- na podstawie przepisu z moje wypieki




Komentarze

  1. Mmm, ależ pyszności! Ten mus wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie w rodzinie zawsze zamawiają sernik z kokosem albo brzoskwiniami, kiedyś zrobiłam inny to ledwo co zjedli :<
    Ja bym takim nie pogardziła na pewno!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czasem zdarzą się tacy tradycjonaliści :P u mnie akurat są podatni na nowości :)

      Usuń
  3. Przepis super! Sernik wyglada pysznie. Czy po upieczeniu duzo opadnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W ogóle nie opada, podejrzewam, że to zasługa pieczenia w kąpieli wodnej, dzięki temu całość zapieka się bardziej stabilnie. Wyjęłam praktycznie od razu z piekarnika i był płaski jak stół.

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku