Kasza jaglana ze szpinakowym hummusem i pomidorkami, na wynos
Kto ma czasem dość kanapek i drożdżówek ze sklepu, dla odmiany dobrze przygotować szybki i prosty posiłek poza domem. Często kombinuję sobie takie słoiczki, na słodko lub na słono. Dzięki temu wiem, że jem coś odżywczego, zdrowego i ze składnikami, po których nie czuję się źle.
Wcześniej robię słoik hummusu i dodaję do sałatek, na kanapki lub do kaszy. Polecam na długie godziny poza domem i wszelkie jedzeniowe rozterki ;)
Słoik hummusu ze szpinakiem:
1 puszka ciecierzycy (ugotowana 240g)
garść świeżego szpinaku
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka tahini
3 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
4 łyżki wody
Zmiksować wszystko blenderem na gładką masę.
Składniki:
3 łyżki suchej kaszy jaglanej
2 duże łyżki hummusu ze szpinakiem
1 łyżka czerwonej fasoli, ugotowanej np. z puszki
3 pomidorki koktajlowe
Kaszę ugotować na wodzie do miękkości, 10-12 min od zagotowania. Dodać do niej sól, można trochę oliwy. Na dno słoiczka włożyć hummus, na niego kaszę, fasolę i pokrojone na kawałki pomidorki.
Ciekawy pomysł na danie na wynos - czuję, że coś podobnego zastąpi (przynajmniej część) moich kanapek i sałatek :)
OdpowiedzUsuńmożna wiedzieć skąd taki słoiczek? :)
OdpowiedzUsuńTen był po produkcie z firmy Swojska chata, zawieruszył się u mnie, chyba paradoksalnie było w nim jakieś mięsiwo :P
UsuńA ja dzisiaj też będę robić zielony hummus, tylko że z groszku ;)
OdpowiedzUsuńPysznie zawartość tego słoiczka wygląda :)