TRYB JASNY/CIEMNY

Placki marchewkowe z sosem czosnkowym


Marchewka jest zdrowa i dobra dla ciała, to wiedzą wszyscy od dziecka. Jednak nie zawsze nam pod drodze wziąć ją do ręki i po prostu jeść.. Chciałoby się używać ją częściej w kuchni, niż tylko dorzucać do zupy. Znalazłam na to sposób, bo i u mnie w lodówce zalegały ostatnio trzy marchewki pragnące uwagi. Zamiast placków ziemniaczanych, zrobiłam marchewkowe, porządnie doprawione z pikantnością papryki, a do tego zamiast śmietany czy keczupu, sos czosnkowy na bazie jogurtu. 
Smażenie ich na oleju jest tu akurat dobrą sprawą, bo jak wiadomo witamina A, która jest w dużej ilości w marchewce najlepiej wchłania się w obecności tłuszczów i placki również bardziej smakują. To kolejny argument za tym, żeby zrobić te placki, odżywczo wyjdzie na plus. 

Składniki (6 placków)
2 duże marchewki
2 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej, kopiata
sól, pieprz
ostra papryka w proszku
olej

Sos czosnkowy:
3 łyżki jogurtu naturalnego, kozi/krowi
mały ząbek czosnku
sól, pieprz
ew. odrobina majonezu

Marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W misce wymieszać marchewkę, jajko, mąkę, 1/4 łyżeczki soli, sporą szczyptę pieprzu i papryki.  
Na patelni porządnie rozgrzać trochę oleju, nałożyć łyżką masę i przyklepać. Smażyć z obu stron na złoty kolor, na średnim ogniu.

Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z jogurtem, szczyptą soli, pieprzy i opcjonalnie odrobiną majonezu.



Komentarze

  1. Wyglądają przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś też miałam problem z marchewką i zastanawiałam się jak użyć ją inaczej niż do zupy, ale na szczęście teraz używam jej baaaardzo często. Na słodko smakuje genialnie do wszelkich owsianek czy placków, pieczona z innymi warzywami i skropiona tahini to niebo w gębie, dodaję ją do curry lub chrupię samą, a czasem maczając w hummusie! Uwielbiam marchewkę!
    Z racji tego, że nie lubię typowych placków ziemniaczanych to takie marchewkowe byłyby dla mnie o wiele lepszą opcją!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię placki marchewkowe :) Na moim blogu http://iwonka-bloguje.blogspot.com również znajduje się przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mąkę zmieniaczaną można czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć innej mąki, żeby zewrzeć całą masę. Możesz też spróbować pominąć, ale wtedy będzie trochę inna konsystencja ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku