Bakłażany w pomidorach z soczewicą
Jedzenie jest tak różnorodne, z tyloma walorami dla zmysłów, że nigdy nie zrozumiem osób, które przystają cały czas przy jednym typie posiłków. Bogactwo smaków i aromatów bijące od takich połączeń, to zdecydowanie rzeczy warte zachodu.
Coraz bardziej utwierdzam się we wspaniałości kuchni, opartej na warzywach i strączkach. Dokładając do tego świetne samopoczucie po takim jedzeniu, mogę Was jeszcze bardziej zachęcić, do zapełnienia swojego koszyka takimi dobrami, choćby raz na jakiś czas ;)
Bakłażana uwielbiam od pierwszego spotkania, jest tym typem jedzenia, którym chciałabym sobie zapchać cały żołądek. Tym razem pokroiłam go w kostkę i zrobiłam z niego potrawkę w sosie pomidorowym z soczewicą. To danie również sprawdzi się, jako dodatek do ryżu, makaronu, czy chleba. Jednak najbardziej przypadło mi do gustu z hummusem i porcją warzyw. Jest cudownie! Chcę bakłażanowy ogródek :)
Składniki 3-4 porcje:
1 bakłażan
500g sosu pomidorowego, passaty
1 mała cebula
oliwa z oliwek
4 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
sól, pieprz
ostra papryka, mielona
1 łyżka sosu sojowego
2/3 szklanki ugotowanej soczewicy zielonej
W garnku rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę, podsmażyć parę minut do zeszklenia. Bakłażana pokroić na 1 cm plastry i w kostkę. Dodać do cebuli, wlać jeszcze 2 łyżki oliwy, trochę posolić, przykryć garnek i dusić 15 minut na małym ogniu, pod koniec dodać posiekane ząbki czosnku. Wlać sos pomidorowy, dodać sporą szczyptę pieprzu, soli, ostrej papryki, płaską łyżeczkę ziół prowansalskich i sos sojowy. Przykryć i gotować jeszcze 5 minut. Bakłażan powinien być miękki, jeśli nie jest to dusić do zmięknięcia. Na koniec dodać ugotowaną soczewicę.
Podanie:
hummus (przepis)
awokado
świeża pietruszka
skropione oliwą
świeży pieprz
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńBakłażany i pomidor to genialne połączenie, a tu jeszcze wzbogacone w soczewicę - coś wspaniałego! I jeszcze dodatek hummusu... cudo :)
OdpowiedzUsuń