Konferencja Medycyny Żywienia i Vege Miasto w Warszawie
Coraz więcej osób poważnie interesuje się tym co je, jakie wartości mają te produkty i jak wpływają one na organizm. Bardzo mnie to cieszy, lubię gdy człowiek jest świadomy, nie bagatelizuje pracy swojego przewodu pokarmowego, a tym samym całego ciała i obserwuje swoje samopoczucie po wybranych składnikach diety.
Wybrałam się z moją studencką ekipą, na konferencję w Warszawie - Medycyna Żywienia ,organizowaną przez Warszawski Uniwersytet Medyczny. Pojawiły się wykłady po angielsku i po polsku, prezentowane przez profesorów, doktorów nauk medycznych i magistrów dietetyki.
Pojawiły się takie tematy, jak:
The role of diet in prevention and treatment of cardiovascular diseases
Dietary Supplements
Diet and nutrition in cancer prevention
Diet in prevention of cognitive impairment and Alzheimer's disease
Co jeść, żeby mieć zdrowe serce? Punkt widzenia klasyka
Flawonoidy w prewencji i leczeniu chorób przewlekłych
Przeciekające jelito - hipoteza naukowa czy kompletna bzdura?
Czy istnieje dieta optymalna dla wszystkich?
Ciekawie i lekko przedstawione, wplecione zostały elementy biochemii, a także praktyczne podejście dla każdego. Najbardziej czekałam na wykład o suplementach i przeciekającym jelicie.
Dodatkowo wygrałam w losowaniu nagród książkę dr Dean'a Ornish'a, który prowadzi badania kliniczne od ponad trzydziestu lat i opracował program obszernych zmian w stylu życia. Udowodnił tym, że zmiany te wpływają też na geny. Jest osobistym lekarzem Billa Clintona oraz konsultantem narodowym ds. zdrowia publicznego Baracka Obamy.
Kolejnym punktem, jaki odkryłyśmy na mapie Warszawy było bistro Vege Miasto.
Bardzo na głodzie, wzięłyśmy do wypróbowania Koftę z ziemniakami, w pesto z jarmużu, bakłażany w pomidorach z wegańskim serem (o dziwo bardzo dobrym), z wędzonym tofu i sałatką oraz dyniowe risotto z mleczkiem kokosowym i chipsami z groszku.
Na deser wegańskie tiramisu z tofu i mleczka kokosowego, które było obłędne !
Polecam wizytę, przyjemny klimat, miła obsługa i tłum ludzi, czyli wymiernik dobrego smaku.
Widać konferencja bardzo udana ;))
OdpowiedzUsuńTak, warto było :)
Usuń