Mini pizze z pieczonymi warzywami i mozzarellą
Są tacy ludzie, którzy zamiast celebrować swoje święto tortem, czy innym deserem, wolą konkretne, wytrawne smaki. Ja mam taką osobę w rodzinie i wiem, że bardziej spodoba się właśnie pomysł na przekąskę z dodatkiem warzyw. Jestem jak najbardziej za, też lubię takie odmiany.
Użyte tutaj ciasto robi się szybko, z mojego podstawowego przepisu, odstawiamy je tylko na czas przygotowania reszty składników. Wychodzi cienkie i dobrze się piecze, nie próbuję na razie innego.
Chcecie smacznie przywitać gości lub spędzić popołudnie z czymś dobrym w gronie rodziny, czy przyjaciół, to polecam ten super smaczny pomysł :)
Ciasto 7-9 mniejszych sztuk
240g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej (wychodzi też 1:1 z ryżową)
7g suszonych drożdży (ok. 1 łyżeczki)
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
ok. 110 ml wody
Sos:
1 szklanka sosu pomidorowego/passaty
2-3 średnie ząbki czosnku
garść liści świeżej bazylii
1/2 łyżeczki oregano
sól, pieprz
Na wierzch:
1 cukinia
1 czerwona papryka
oliwa
1 mozzarella
3 suszone pomidory
2 łyżki kaparów
Warzywa:
Cukinię przekroić na 3 części i pokroić na podłużne plastry. Paprykę pokroić na średnie paski. Blachę do pieczenia posmarować oliwą, ułożyć warzywa, posypać solą, pieprzem i polać oliwą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 st. C i piec do miękkości ok. 30 minut.
Ciasto:
Mąkę wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Dodać wodę i zagnieść ciasto. Teraz, jeśli nie chce się skleić, to dolać jeszcze trochę wody, a jeśli jest zbyt lepkie, to podsypywać trochę mąką. Zagniatać ciasto parę minut, ma być jednolite i sprężyste. Spód miski posypać mąką i odstawić ciasto.
Sos:
Do rondla wlać łyżeczkę oliwy, wrzucić pokrojony drobno czosnek i podsmażyć, żeby się lekko przypiekł. Wlać sos pomidorowy, dodać posiekane listki bazylii, oregano, doprawić solą i pieprzem.
Gotować na małym ogniu 3 minuty.
Ciasto podzielić na kulki, rozwałkowywać każdą na okrągły placek, rozciągnąć lekko rękami, ułożyć na blaszce posmarowanej oliwą. Smarować po łyżce sosu, układać plastry mozzarelli, cukinię, paprykę, pokrojone pomidory i kapary.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 st. C, najlepiej z termoobiegiem na 6-7 minut.
Ta rozpływająca się mozarella wygląda zachęcająco <3
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie! :-)
OdpowiedzUsuńMini pizze - podobny przysmak pamiętam z czasów podstawówki. Jednak takie domowej roboty muszą smakować o niebo lepiej! W dodatku z pieczonymi warzywami, które uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńOj tak! Ja bardzo lubię takie przekąski... :-)
OdpowiedzUsuńNa jak dlugo trzeba odstawic to ciasto? musi wyrosnac? wyglada pycha :)
OdpowiedzUsuńCiasto nie musi długo wyrastać, tam wyżej napisałam, że ciasto odstawia się tylko na czas przygotowania reszty składników, nie potrzebuje dłużej, bo szybko wyrasta, a nie chcemy tu bardzo puchatego :)
Usuń