Pieczony indyk w pikantnej marynacie
W lecie skupiamy się na prostych i lekkich posiłkach ze świeżymi warzywami. Do nich przydaje się kawałek upieczonego mięsa, by mieć zapas białka na parę dni.
Można się najeść, czuć się świetnie i jeszcze bardziej wydajnie. Wszystko w Waszych rękach :)
Składniki:
filet z indyka
sól
2-3 ząbki czosnku
opc. świeży imbir, 2 cm obranego
mieszanka przypraw do barbecue*
oliwa
*Domowa mieszanka barbecue.
Jeśli nie kupicie takiej przyprawy, to można zmieszać po pół łyżeczki: czerwonej papryki słodkiej i ostrej, oregano, bazylii, tymianku, 1/4 łyżeczki imbiru i pieprzu.
Indyka natrzeć solą. Czosnek i imbir pokroić w małe słupki i powciskać w mięso. Całość posypać obficie mieszanką barbecue i obtoczyć. Polać indyka paroma łyżkami oliwy, włożyć do naczynia, przykryć folią i odstawić na parę godzin lub na całą noc.
Piekarnik nastawić na 190 st. C. Indyka obsmażyć po 1 minucie z dwóch stron na mocno rozgrzanej patelni. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą, włożyć indyka i piec 1 godz. i 10 min.
Zostawić do ostygnięcia.
Sałatka:
sałata
pomidor
czarne oliwki
parmezan
plasterki indyka
Sos:
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka wody
mały ząbek czosnku
1/2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka musztardy
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie to swietna propozycja,pysznego dania na obiad. Musze przetestowac Twoj przepis na indyka:-). Mysle,ze bedzie bardzo smaczny;-).
OdpowiedzUsuń