TRYB JASNY/CIEMNY

Serek czekoladowy z tofu


Kiedy potrzeba zdrowszej przekąski, deseru, a może nawet śniadania, warto inaczej spojrzeć na produkty z pozoru nieatrakcyjne. Większość osób obojętnie przechodzi obok tofu. Może ktoś próbował je jeść (o zgrozo!) samo, bez dodatków, przypraw, czy połączeń. Jeśli jednak dacie mu szansę w takich posiłkach, na pewno je polubicie. Plusy są takie, że u większości osób dobrze i lekko się je trawi. Ma sporo białka, a przy tym nie tak dużo kalorii. 


Sprawdza się na lekki początek dnia lub coś pobudzającego przed treningiem. Słoik może też zawsze wylądować w torebce na wynos :)


Składniki ( razem ok. 300ml)
180g naturalnego tofu
3 kostki gorzkiej czekolady
1 łyżeczka oleju kokosowego, stałego
1 łyżka kakao
1/3 szklanki mleka roślinnego np. kokosowe, sojowe
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka wiórek z kokosa

Dodatki:
maliny/borówki
listki mięty
prażone orzechy
żurawina

Czekoladę z olejem kokosowym podgrzać do rozpuszczenia, w mikrofali lub w rondelku. Wymieszać i dodać miód. Wszystkie składniki włożyć do misy blendera i miksować, aż konsystencja będzie gładka i kremowa. Jeśli jest dla Was zbyt gęste, to dolać jeszcze trochę mleka.
Na spodzie słoiczków (miałam małe po 100ml) ułożyć parę malin, listki mięty, nałożyć serek i na wierzch dowolne owoce i orzechy.







Komentarze

  1. Rewelacja! Super pomysl. Na taki krem z pewnoscia sie skusze;-). Dzisiaj zjadlam ostatnia muffinke z Twojego przepisu. Bardzo smaczne i jestem pewna,ze przepis powtorze;-).

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada mega smakowicie :D
    pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnie tofu jakoś specjalnie nie ciągnie... Ale w takim połączeniu bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku