TRYB JASNY/CIEMNY

Chlebek dyniowy z mąką owsianą


Na ten moment, wszystkie dyniowe chlebki-ciasta, które zrobiłam mogą nie istnieć. Ten wyszedł idealny! Jeśli jeszcze się zastanawiacie, czy upiec tą dynię i zmiksować ją na puree, to przestańcie i po prostu to zróbcie :) 
Konsystencja ciasta jest bardzo mięciutka, wilgotna, a skórka z wierzchu chrupiąca *.* Zazwyczaj dodaję kawałki czekolady do takich wypieków, bo świetnie pasują, a mam cały worek czekoladowych groszków nestle. Możecie się obejść bez czekolady, ale w sumie jak to i po co? ;P
Podejrzewam, że cała sprawka tkwi w tym, że dodany jest olej kokosowy i wartościowe mąki, więc już jutro może to być Wasze drugie śniadanie. 



uwaga: wypiek może być całkiem bezglutenowy, jeśli użyjecie innej mąki niż żytnia, myślę że wyjdzie, sama dodałabym gryczaną lub ryżową.

Składniki:
2 jajka
1 szklanka puree z dyni* (300g)
1/4 szklanki oleju rzepakowego lub kokosowego
1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
100g mąki owsianej (mieszam czasem na pół z ryżową)
50g mąki żytniej (lub orkiszowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady
orzechy pekan/włoskie na wierzch

Podłużna blaszka o dł. ok 30cm. Chlebek z tych proporcji wypieka się do ok. połowy blaszki. Jeśli chcecie wyższy chlebek to należy przygotować go z 1,5 porcji przepisu.

*Upieczone kawałki dyni do miękkości, obrane ze skóry i zmiksowane blenderem. Jeśli zostanie więcej, to będzie do innych przepisów.

Jajka zmiksować z puree z dyni, olejem, cukrem i przyprawami. Następnie dodać mąki, proszek i sól. Wymieszać na gęstą konsystencję. Na koniec wmieszać czekoladę.
Podłużną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę, wyrównać i posypać orzechami.
Piec 50-60 minut w temp. 180 st. C, żeby patyczek wbity w ciasto się nie obierał. Ostudzić.

Można podawać z gęstym mleczkiem kokosowym.



Komentarze

  1. Upiekę niebawem! Wygląda przepysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smakowicie się prezentuje, zjadłabym kawałeczek :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mega apetyczny chlebek. Jutro pieke;-). Mozna wiedziec jakiej dlugosci keksowka? Dziekuje:-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta foremka ma około 30x10cm, ale można upiec w trochę krótszej, będzie wtedy wyższy. Ja bym wolała, ale nie miałam ;)

      Usuń
  4. Ma niesamowicie apetyczny kolor :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku