Leczo z cukinią, klasyka lata
Jak co roku, z końcówką lata, w kuchni czuć zazwyczaj pomidory lub paprykę. Albo pomidory z papryką, a najlepiej pomidory z papryką i cukinią. No to mamy leczo. Nie takie klasyczne węgierskie, co to się smaży cebulę na smalcu, a niektórzy dodają kiełbasę. To też nie jest prowansalski ratatouille, chociaż mojemu przepisowi do niego bliżej. W nim dodaje się zarówno bakłażany, jak i cukinię, więc możecie tak naprawdę dodać sobie to, co Wam się z tych warzyw podoba. Nazwa jest umowna, a smak oczywiście najlepszy o tej porze roku. Gotuję średni garnek i jem przez trzy dni. Takie letnie obiady z domowym chlebem na zakwasie nie potrzebują nic więcej.
Składniki:
3 czerwone papryki
2 nieduże cukinie
4-5 pomidorów
1 cebula
5 ząbków czosnku
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
pieprz
1/2 łyzeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/3 łyżeczki papryki ostrej w proszku
Papryki przekroić na ćwiartki i pokroić w średnie paski. Cukinie przekroić wzdłuż i na pół, a następnie w grubsze plastry. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na średnie kawałki.
Cebulę obrać, pokroić w grubszą kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć, aż się zeszkli i lekko podpiecze. Następnie dodać 3 ząbki pokrojonego czosnku. Do garnka wrzucić paprykę i cukinię, przykryć i dusić 5-7 minut. Następnie dodać pomidory i 2/3 szklanki wody. Wsypać sól, papryki w proszku, zioła i posypać obficie pieprzem. Przykryć i dusić ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie, ale jędrne. Co jakiś czas zamieszać. Odkryć i gotować jeszcze na małym ogniu 10 minut. Wyłączyć i odstawić, żeby się przegryzło.
Zdecydowanie to potrawa końcówki lata :), bardzo lubimy leczo :), i domowe chleby
OdpowiedzUsuńUwielbiam leczo z cukinia. Doskonaly przepis i swietny zestaw przypraw :-).
OdpowiedzUsuńUwielbiam, najlepszy obiad w lato ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com
Najlepsza kolacja! Ja zrobiłam dużo i zamroziłam, będzie na zimę! ;)
OdpowiedzUsuń