TRYB JASNY/CIEMNY

Zupa dyniowa z imbirem i podpieczonym bakłażanem


Jesienne smaki mają w sobie intensywność, przytulny klimat i jakby całe lato upakowane w kawałku warzywa. Samotna dynia nie robi wielkiego wrażenia, ale z takimi dodatkami to szaleństwo!!!
Naprawdę, to trzeba spróbować, pełnia aromatów, odpowiednia ostrość, skojarzenia z włoskimi wakacjami, z południem Europy, z ciepłem rodzinnych spotkań.
Dla tych co nie dali się jeszcze przekonać do dyniowych smaków, a jeszcze bardziej dla tych co je kochają i nie wyobrażają sobie września bez zupy dyniowej. Dodatek spieczonego bakłażana, zielonej cebulki i dużych kaparów podbija smak na moją najwyższą półkę :D


Przepis mojej mamy, najlepsza!

Polecam użyć tutaj dynię hokkaido, ma intensywny pomarańczowy kolor. Można ją zmieszać z innym rodzajem dyni, bardziej wodnistej, bo sama jest dość zbita.

Zupa dyniowa:
500-600g miąższu upieczonej dyni, po obraniu*
pół cebuli
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
szczypta chilli
1 jabłko
4-5 ząbków czosnku
sól, pieprz
ok. 1 litr bulionu warzywnego (czasem daję gorącą wodę)

*Pieczenie dyni: pokroić ją na parę kawałków, wstawić na blasze do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, piec 30-40 min, do miękkości.

Podgrzać oliwę w garnku, zeszklić posiekaną cebulę. Dodać siekany czosnek, imbir i chili. Następnie dodać obrane, pokrojone w kostkę jabłko i smażyć 5 minut. Dodać upieczoną dynię, doprawić solą i pieprzem. Dolać tyle bulionu, żeby przykrył warzywa, przykryć i dusić do 10 minut. Zmiksować całość blenderem i dolać bulionu do uzyskania lekkiej, kremowej konsystencji.

Bakłażany w słodko-pikantnym sosie:
2 średnie bakłażany
można dodać też kawałek cukinii, czerwoną paprykę
sól
olej sezamowy lub arachidowy (ew. oliwa)
pół czerwonej papryki
3 ząbki czosnku
1 pęczek drobnej cebulki dymki
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka sosu sojowego
1 płaska łyżka płynnego miodu
opc. kawałek pokrojonej papryczki chilli bez nasion
kilka dużych kaparów z łodyżkami

Bakłażany przekroić na pół w poprzek i wzdłuż na wąskie kliny, tak na wzór dużych ćwiartek cytryny. Natrzeć solą i odstawić na pół godziny w durszlaku.
Mocno rozgrzać dużą patelnię, wlać trochę olej i wrzucić bakłażany. Smażyć po 2 minuty z każdej strony, powinny się zrumienić. Zdjąć z patelni i odłożyć.
Paprykę drobno posiekać, jeśli używamy chilli to też. Rozgrzać trochę oleju, wrzucić paprykę, smażyć chwilkę, dodać posiekany czosnek, białą część dymki i kapary. Smażymy 2 minuty, mieszając. Na koniec dodać ocet balsamiczny, sos sojowy i miód. Zamieszać i ułożyć podsmażone bakłażany ciemną stroną do góry, by pokryły się sosem. Posypać posiekanym zielonym szczypiorem z dymki.

Do miski nalewać zupę dyniową, na wierzch ułożyć bakłażany i warzywną posypkę z sosu.
Można zetrzeć na wierzch parmezan.

Tu już warzywne resztki, bo było więcej, ale na patelni powinny być ładniej rozłożone ;P




Komentarze

  1. Kocham zupy dyniowe! A ta wygląda obłędnie. Zapraszam do siebie. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiała smakować bajecznie :) Z takimi dodatkami dyniowej jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku