Kasza jaglana z kurkumą, kremem z awokado i młodego jęczmienia
Istna bomba super żywności :) Na sam widok kolorów człowiek się cieszy, ogólnie jesienne szaleństwo, z pomocą dla czekającej na wsparcie odporności. Masa walorów, korzyści i witamin. Ostatnio pokochałam kaszę jaglaną z dodatkiem kurkumy, głównie zaczęłam ją dodawać profilaktycznie, ale w wyglądzie i smaku też daje pozytywne wrażenia.
Jeśli dalej zastanawiacie się nad tym, gdzie jeszcze użyć młodego jęczmienia prócz picia go w koktajlach, to odpowiedź macie tutaj. Kremy z jego dodatkiem dają radę, fajnie komponuje się z resztą. W innej wersji można jeszcze sypnąć 1-2 łyżki kakao i będzie smak czekoladowy. Tyyle wariacji i sposobów, że szkoda kupować znowu tą samą kanapkę na mieście, jak myślisz?
Krem z awokado i młodego jęczmienia (na średni słoiczek):
1 awokado, miękkie
1 mały banan
1/4 szklanki mleczka kokosowego
1 łyżeczka młodego jęczmienia w proszku
1/2 łyżeczki miodu
Awokado rozciąć na pół, wydrążyć łyżką miąższ,Wszystkie składniki zmiksować blenderem na jednolity krem. Najlepiej wychodzi ten miksowany w pojemniku z ostrzem na spodzie.
Przełożyć do słoika, w lodówce z wierzchu może lekko ciemnieć, to naturalne, dlatego najlepszy na świeżo.
Kasza:
3-4 łyżki suchej kaszy jaglanej
1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
opc. płaska łyżeczka macy
Kaszę ugotować do miękkości z ok. 1 szklanki wody lub pół na pół z mlekiem roślinnym np. sojowym. Na koniec dolewam tak wody, żeby kasza miała lekko luźną konsystencję.
Gotową kaszę wymieszać z kurkumą i ewentualnie macą.
Przełożyć do miski, dodać ćwiartkę pokrojonego jabłka i parę łyżek kremu z awokado :)
Bomba witaminowa!
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Co za super pomysl,na krem z awokado. Bardzo mnie ciekawi dodatek mlodego jeczmienia. Jutro dowiem sie co to za smak. Ogolnie caly przepis na Medal :-). Znakomity dobor produktow. Samo zdrowie :-).
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ten krem dostarcza nowych wrażeń smakowych, jak dla mnie super ;)
UsuńZnudzily mi sie kremy,typu awokado,banan,kakao :-). Wspaniale,ze wymyslilas cos innego :-). Chodzi o stala czesc mleczka kokosowego?
OdpowiedzUsuńMleczko dałam w formie lekko płynnej, jeśli jest gęste to nie przeszkadza, tak naprawdę to kwestia rozrzedzenia kremu, nie powinno być znaczących różnic ;)
Usuń