TRYB JASNY/CIEMNY

Ciastka owsiane z olejem kokosowym


Kruche, pożywne i przemycające czekoladę, czyli w sam raz na jesienną aurę. W lecie praktycznie nie piekę takich rzeczy, ale na teraz idealnie się przydadzą. Zaczęłam używać oleju kokosowego do wypieków i jestem po raz kolejny zadowolona z efektów współpracy z nim. Naprawdę świetnie się nadaje do wszelkich zastosowań i w dodatku jest zdrowotnie wskazany, nie tylko dla osób z alergią na białka mleka (czyt. masło), ale reszty osób chcących zadbać o dodatek dobrych tłuszczów w diecie.

Składniki:
80g płatków owsianych
100g mąki gryczanej lub teff
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki sody
80g oleju kokosowego
1 jajko
4 łyżki wody
50g cukru brązowego
50g orzechów włoskich, podprażonych
60g gorzkiej czekolady/groszków

Olej rozpuścić, wymieszać trzepaczką z jajkiem i cukrem. Dodać pozostałe składniki i wymieszać, żeby masa się zlepiła. Nabierać łyżką porcje, formować na spłaszczone krążki i układać na papierze do pieczenia. Piec 12-14 minut w temp 180 st.C.




Komentarze

  1. Wyglądają przepysznie! Muszę koniecznie zrobić. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis koniecznie do przetestowania :-). Ciasteczka mega apetyczne. Ile wyszlo ciastek z podanej porcji?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pysznie :)
    Zapraszam do siebie - jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają jak idealna opcja na świąteczne ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj tak, idealne na ciasteczka na poprawę humoru w szary, mglisty dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  6. te ciastka sa przecudowne!!! <3 polecam ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku