Ciastka owsiane z olejem kokosowym
Kruche, pożywne i przemycające czekoladę, czyli w sam raz na jesienną aurę. W lecie praktycznie nie piekę takich rzeczy, ale na teraz idealnie się przydadzą. Zaczęłam używać oleju kokosowego do wypieków i jestem po raz kolejny zadowolona z efektów współpracy z nim. Naprawdę świetnie się nadaje do wszelkich zastosowań i w dodatku jest zdrowotnie wskazany, nie tylko dla osób z alergią na białka mleka (czyt. masło), ale reszty osób chcących zadbać o dodatek dobrych tłuszczów w diecie.
Składniki:
80g płatków owsianych
100g mąki gryczanej lub teff
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki sody
80g oleju kokosowego
1 jajko
4 łyżki wody
50g cukru brązowego
50g orzechów włoskich, podprażonych
60g gorzkiej czekolady/groszków
Olej rozpuścić, wymieszać trzepaczką z jajkiem i cukrem. Dodać pozostałe składniki i wymieszać, żeby masa się zlepiła. Nabierać łyżką porcje, formować na spłaszczone krążki i układać na papierze do pieczenia. Piec 12-14 minut w temp 180 st.C.
Wyglądają przepysznie! Muszę koniecznie zrobić. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Przepis koniecznie do przetestowania :-). Ciasteczka mega apetyczne. Ile wyszlo ciastek z podanej porcji?
OdpowiedzUsuńWychodzi ok. 14 ciastek :)
UsuńWyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie - jedzrosliny.blogspot.com
Koniecznie muszę je upiec.
OdpowiedzUsuńWyglądają jak idealna opcja na świąteczne ciasteczka!
OdpowiedzUsuńOj tak, idealne na ciasteczka na poprawę humoru w szary, mglisty dzień :)
OdpowiedzUsuńte ciastka sa przecudowne!!! <3 polecam ;)
OdpowiedzUsuń