Potrawka z bakłażanem, ciecierzycą i szpinakiem
Wszelkie rozgrzewające potrawki są w tym czasie mile widziane, więc mają teraz mocną pozycję w kuchni. Smaki świetnie się przenikają i pasują do wielu dodatków. Pożywność tego dania jest na wysokim poziomie, ma pełno mikroelementów, błonnika i obłędnego aromatu, aż chce się porwać miskę i zasiedlić kanapową przestrzeń z dużym, ciepłym kocem.
Można podawać z brązowym ryżem lub kaszą, mleczkiem kokosowym, ogórkiem kiszonym, zieloną pietruszką, prażonymi nasionami. Taka kolorowa miska rozświetla szare dni i daje witalnego kopa.
Składniki:
1 bakłażan
sól
olej
2 marchewki
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
500g passaty pomidorowej
200g świeżego szpinaku
1 łyżeczka przyprawy biryani masala lub pół łyżeczki curry
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
pół łyżeczki słodkiej papryki
1/3 łyżeczki ostrej papryki
pół łyżeczki ziół prowansalskich
1/3 łyżeczki mielonego kminku
pół szklanki gorącej wody
3-4 łyżki gęstego mleczka kokosowego
30 minut wcześniej - pokroić bakłażana w kostkę, posolić i odstawić w misce do zmiękczenia.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę i pokrojony w plastry czosnek. Podsmażyć do zeszklenia się. Dodać obraną i pokrojoną w średnie plasterki marchewkę i bakłażana. Przykryć pokrywką i dusić do zmięknięcia warzyw ok. 15 min. Następnie dodać sos pomidorowy i wszystkie przyprawy, posolić do smaku. Do garnka włożyć ciecierzycę i posiekany z grubsza szpinak, zalać mieszanką z patelni, dodać wodę, mleczko kokosowe i gotować na małym ogniu ok. 7-10 minut.
Do podania:
brązowy ryż
mleczko kokosowe
nasiona słonecznika - prażone na suchej patelni
natka pietruszki
Do podania:
brązowy ryż
mleczko kokosowe
nasiona słonecznika - prażone na suchej patelni
natka pietruszki
Fajna propozycja na obiad :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogpsot.com