TRYB JASNY/CIEMNY

Blok czekoladowy z ziarnami i preparowaną gryką

  
Prosty przepis, nieco zdrowszy niż typowy blok z masła, czekolady i ciasteczek, dla tych co wybierają bardziej odżywcze przekąski. Chrupiące ziarna zatopione w aksamitnej masie, całość dobrze się kroi, a kawałki można mrozić na zapas.
 
Masa czekoladowa:
150g gęstego mleczka kokosowego
60g masła orzechowego
3 łyżki kakao
100g gorzkiej czekolady
1 łyżka miodu 

Dodatki:
1,5 szklanki preparowanej, chrupiącej gryki (można zamienić na ryż, inną kaszę)
0,5 szklanki orzechów laskowych/migdałów
3 łyżki orzechów ziemnych lub innych
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki nasion chia
2 łyżki słonecznika

W rondelku podgrzać masło orzechowe z mleczkiem, dodać kakao, czekoladę i miód. Wymieszać na gładką masę i odstawić.
Orzechy z grubsza posiekać, wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię, razem z pestkami i słonecznikiem. Uprażyć przez chwilę, aż się przyrumienią.
W misce wymieszać wszystkie dodatki, zalać czekoladą i połączyć na kleistą masę.
Podłużną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, wypełnić masą i wyrównać. Wstawić do zamrażalnika, aż zastygnie na twardy blok. Przechowywać w lodówce.

Można kroić na kawałki i mrozić w woreczkach foliowych.



Komentarze

  1. zdrowsza wersja tradycyjnego bloku czekoladowego! podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. co za połaczenie składników! jest tu wszystko co uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest o wiele zdrowsza wersja od tradycyjnego bloku. Jestem pod wrazeniem,jak swietnie dobralas skladniki. Pyszota :-).

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku