Brownie z batata
"Nie
żyjmy idealnie – idealność jest wrogiem tego co dobre, realistyczne i
najzwyczajniej w świecie zabawne. Nie bierzmy życia zbyt serio. Bądźmy w
nim obecni. Nie dążmy do perfekcji, bo zmarnujemy tylko czas, a jego
nikt nigdy nam nie odda."
Wiadomo,
warto pracować nad sobą, dążyć do celów, które sprawią nam przyjemność,
zadowolenie z życia, ale nie kosztem wysiłków ponad dobre samopoczucie i zatracenie więzi z bliskimi nam ludźmi.
Uczmy się cieszyć z drobnych gestów, uśmiechu rodziców, dobrze wyczyszczonych butów, pomarańczowego nieba o zachodzie słońca i ładnego posiłku ze zdrowego jedzenia.
Jedzenie jest takim przykładem ideału, że każdy poszukuje swojego. Pod kątem smaku, samopoczucia, efektów dla sylwetki i cery - to będą walory, na które ja zwracam uwagę. Niektórzy bazują np. jedynie na elemencie smaku, a reszta już niech sobie będzie jaka chce, później po prostu będą wydzielać sobie kwotę pieniędzy na więcej leków.
To ciasto ma wszystkie elementy, które świetnie zaspokajają moje poczucie spokoju w kontakcie z jedzeniem. Niesamowitym przełomem staje się to, że dla mnie, taki typ ciasta to 'normalne' jedzenie, nie zawsze trzeba robić klasyczne brownie z dużą ilością masła, cukru i czekolady.
Może też trafi w Wasze gusta? Sprawdźmy :)
Składniki:
450g batata, surowego
2 jajka
40g kakao
40g mąki kokosowej lub gryczanej
1-2 łyżki miodu
30g oleju kokosowego, rozpuszczonego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki cynamonu
wierzch:
orzechy laskowe i ziemne
kawałki gorzkiej czekolady
opcjonalne dodatki do masy:
20g odżywki białkowej
orzechy, suszone owoce
Batata pokroić na 2-4 części, zależy czy to jeden duży, czy dwa. Położyć na blaszce i upiec do miękkości przez ok. 30 min. w temp 190st. C. Wystudzić, obrać ze skórki i zmiksować blenderem na puree. Dodać jajka i ponownie zmiksować.
Następnie dodać resztę składników i wymieszać na gęstą masę. Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować masę, posypać posiekanymi grubo orzechami i czekoladą.
Piec 35 minut w temp 180 st. C, żeby wbity patyczek się nie obierał, można piec parę minut dłużej, zależy od piekarnika.
inspiracja: fitPatka
Bardzo fajne ciacho. Brownie z batata jeszcze nie jadłam, ale prezentuje się wybornie :)
OdpowiedzUsuńNiedawno zrobiłam je pierwszy raz i to była nowość, której potrzebowałam :)
UsuńZ batata? Z fasoli i buraka znam, ale z batata? :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Na początku podchodziłam do niego z rezerwą, ale okazało się jak dla mnie najlepsze z tych trzech :)
UsuńChetnie wyprobuje przepis. Zapowiada sie bardzo apetycznie. U Ciebie zawsze same pysznosci :-).
OdpowiedzUsuńDziękuję, apetyczne jedzenie ma zrekompensować niedostatki codzienności :)
UsuńBoskie i na pewno pyszne ;) Kuszą mnie te warzywne brownie!
OdpowiedzUsuńPierwszy raz spotykam brownie z batata. Przepis wyprobuje. Ciekawa jestem smaku :-). Musze przyznac,ze pomysl znakomity :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję, smak jest przyjemnie nietypowy :)
Usuńjak widze taki kolor ciasta, od razu wiem, że będzie przepyszne!
OdpowiedzUsuńJuż jadłam, moja córcia zrobiła:-). Pycha, bardzo dobry, samo zdrowie!
OdpowiedzUsuńO tak, wiem! :*
UsuńJa tam klasyczne brownie uwielbiam. I choćby nie wiem co, z niego nie zrezygnuję.
OdpowiedzUsuńAle Twojego też bym spróbowała, bo wygląda pysznie :)
To tylko alternatywa, klasyczne brownie też czasem może wpaść, jednak ja i tak zmieniam zawsze proporcje :P
Usuńczy jeżeli nie mam mąki gryczanej to mogę zmiksować 40g kaszy gryczanej i dać w zamian ?
OdpowiedzUsuńhmm musiałaby być chyba dobrze zmielona w młynku jak do kawy, ale możesz dodać każdą inną mąkę jaką masz, tutaj nie będzie dużej różnicy ;)
UsuńNieźle https://google.pl
OdpowiedzUsuń