TRYB JASNY/CIEMNY

Brownie z batata


"Nie żyjmy idealnie – idealność jest wrogiem tego co dobre, realistyczne i najzwyczajniej w świecie zabawne.  Nie bierzmy życia zbyt serio. Bądźmy w nim obecni. Nie dążmy do perfekcji, bo zmarnujemy tylko czas, a jego nikt nigdy nam nie odda."

Wiadomo, warto pracować nad sobą, dążyć do celów, które sprawią nam przyjemność, zadowolenie z życia, ale nie kosztem wysiłków ponad dobre samopoczucie i zatracenie więzi z bliskimi nam ludźmi. 
Uczmy się cieszyć z drobnych gestów, uśmiechu rodziców, dobrze wyczyszczonych butów, pomarańczowego nieba o zachodzie słońca i ładnego posiłku ze zdrowego jedzenia.


Jedzenie jest takim przykładem ideału, że każdy poszukuje swojego. Pod kątem smaku, samopoczucia, efektów dla sylwetki i cery - to będą walory, na które ja zwracam uwagę. Niektórzy bazują np. jedynie na elemencie smaku, a reszta już niech sobie będzie jaka chce, później po prostu będą wydzielać sobie kwotę pieniędzy na więcej leków. 
To ciasto ma wszystkie elementy, które świetnie zaspokajają moje poczucie spokoju w kontakcie z jedzeniem. Niesamowitym przełomem staje się to, że dla mnie, taki typ ciasta to 'normalne' jedzenie, nie zawsze trzeba robić klasyczne brownie z dużą ilością masła, cukru i czekolady. 
Może też trafi w Wasze gusta? Sprawdźmy :)
 
Składniki:
450g batata, surowego
2 jajka
40g kakao
40g mąki kokosowej lub gryczanej
1-2 łyżki miodu
30g oleju kokosowego, rozpuszczonego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki cynamonu

wierzch:
orzechy laskowe i ziemne
kawałki gorzkiej czekolady

opcjonalne dodatki do masy:
20g odżywki białkowej
orzechy, suszone owoce

Batata pokroić na 2-4 części, zależy czy to jeden duży, czy dwa. Położyć na blaszce i upiec do miękkości przez ok. 30 min. w temp 190st. C. Wystudzić, obrać ze skórki i zmiksować blenderem na puree. Dodać jajka i ponownie zmiksować.
Następnie dodać resztę składników i wymieszać na gęstą masę. Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować masę, posypać posiekanymi grubo orzechami i czekoladą.
Piec 35 minut w temp 180 st. C, żeby wbity patyczek się nie obierał, można piec parę minut dłużej, zależy od piekarnika.

inspiracja: fitPatka


Komentarze

  1. Bardzo fajne ciacho. Brownie z batata jeszcze nie jadłam, ale prezentuje się wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niedawno zrobiłam je pierwszy raz i to była nowość, której potrzebowałam :)

      Usuń
  2. Z batata? Z fasoli i buraka znam, ale z batata? :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na początku podchodziłam do niego z rezerwą, ale okazało się jak dla mnie najlepsze z tych trzech :)

      Usuń
  3. Chetnie wyprobuje przepis. Zapowiada sie bardzo apetycznie. U Ciebie zawsze same pysznosci :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, apetyczne jedzenie ma zrekompensować niedostatki codzienności :)

      Usuń
  4. Boskie i na pewno pyszne ;) Kuszą mnie te warzywne brownie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwszy raz spotykam brownie z batata. Przepis wyprobuje. Ciekawa jestem smaku :-). Musze przyznac,ze pomysl znakomity :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. jak widze taki kolor ciasta, od razu wiem, że będzie przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Już jadłam, moja córcia zrobiła:-). Pycha, bardzo dobry, samo zdrowie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja tam klasyczne brownie uwielbiam. I choćby nie wiem co, z niego nie zrezygnuję.
    Ale Twojego też bym spróbowała, bo wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tylko alternatywa, klasyczne brownie też czasem może wpaść, jednak ja i tak zmieniam zawsze proporcje :P

      Usuń
  9. czy jeżeli nie mam mąki gryczanej to mogę zmiksować 40g kaszy gryczanej i dać w zamian ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmm musiałaby być chyba dobrze zmielona w młynku jak do kawy, ale możesz dodać każdą inną mąkę jaką masz, tutaj nie będzie dużej różnicy ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku