Zupa krem z kalafiora, selera i parmezanu
Kiedyś najpopularniejszy w kuchni naszych dziadków i rodziców, polski, dobry produkt. Bardzo zdrowy, zawiera dużo przeciwzapalnych kwasów omega-3 i witaminę E, która działa przeciwutleniająco, przeciwmiażdżycowo i w ogóle bardzo korzystnie na funkcjonowanie organizmu.
Olej rzepakowy. Kupiłam ostatnio ten tłoczony na zimno, wtedy ma większą zawartość prozdrowotnych składników i mnie zachwycił. Głównie przez swój lekko orzechowy smak i piękny, złoty kolor. Więc polewam nim zupę. Krem z białych warzyw, z przepisu mojej mamy, świetnie bierze na siebie wszelkie dodatki, bo one podsycają jego smak. Olej, zielone liście i aromatyczne suszone pomidory, pysznie komponują się z delikatną ostrością warzyw.
Składniki (ok. 6 porcji)
1 kalafior
1 średni seler
2 ząbki czosnku
2 cm imbiru
1 mała cebula
3 łyżki oleju
1 l wody, zagotowanej lub bulionu
sól, pieprz
gałka muszkatołowa, mielona
30-40g parmezanu
Przykładowe podanie:
olej rzepakowy
suszone pomidory
listki szpinaku lub bazylii
grubo tarty parmezan
W dużym garnku podsmażyć na oleju posiekaną cebulę, czosnek i imbir parę minut, do zeszklenia. Dodać pokrojony w kostkę seler i kalafior w różyczkach, przykryć i chwilę dusić. Dolać wrzącą wodę i posolić. Gotować pod przykryciem ok. 15 minut, aż warzywa zmiękną.
Na koniec doprawić pieprzem, sporą szczyptą gałki muszkatołowej i dodać starty lub posiekany parmezan. Zmiksować całość blenderem.
Konsystencja zależy od tego jak gęsta zupę lubicie, można zawsze dolać trochę więcej wody, żeby była rzadsza.
Bardzo lubię takie kremy. Dodatki nadają tej zupie charakteru :)
OdpowiedzUsuńAkurat tak sie sklada,ze ja lubie geste zupy :-). Taki krem w chlodne dni,to jak lekarstwo. Swietny sklad :-).
OdpowiedzUsuńW takim sezonie super się sprawdzają ;)
UsuńMmm, wygląda pysznie :) I te żywe kolory - kuszą niesamowicie :)
OdpowiedzUsuń